Îmi place să experimentez alături de familie cât mai multe din evenimentele ce au loc prin Cluj, să profit de zilele lungi și calde din această vară, să petrec timp de calitate în compania oamenilor pasionați de natură, de plimbări și să mă bucur de frumusețile ascunse în jurul acestui oraș minunat, Clujul.
Sâmbătă după amiază am pornit către turul paleontologic cu un vibe relaxant, dornică să aflu povești adevărate de la Dana, biolog și de la Lóránd, paleontolog, despre plantele și viețuitoarele din Cheile Baciului. S-a nimerit să ne adunăm un grup poliglot, cu copii bilingvi, un amalgam de culturi: germană, maghiară, poloneză, engleză, franceză având ca limbă comună româna. Extrem de motivant și inspirat acest grup pentru copii să observe ei înșiși câte beneficii le aduce cunoașterea a cât mai multor limbi străine.
Am pornit pe un traseu de nivel ușor, accesibil și celor mici. În calea noastră au apărut pe lângă melci, paianjeni, stejari pitici, aluni și diverse plante, flori, fiecare dintre participanți arătându-și iscusința cât de bine recunoaște planta și ce beneficii are aceasta pentru oameni.
De ex
- Pătlăgina este una dintre cele mai comune plante, fiind considerată un panaceu, „mama tuturor plantelor”, cu o mulțime de beneficii. Aplicată local, pătlăgina are puterea de a opri sângerarea și de a vindeca vânătăi, inclusiv răni de puncție, mușcături de insecte, albine, viespi și înțepături de urzică. În cazul tratării tăieturilor și a altor răni deschise, pătlăgina mai are o serie de beneficii: previne infecția prin îndepărtarea murdăriei și dezinfectează rana, având capacități antiseptice.
- O altă plantă întâlnită a fost Varga ciobanului (Dipsacus fullonum), o plantă medicinală cu puteri uimitoare. Apa colectată de frunzele de varga ciobanului se crede că ajută la eliminarea pistruilor și pentru a calma inflamația ochilor. Dar și rădăcina are multe beneficii pentru om.
Alături de Dana și Lóránd am continuat drumul în căutarea rămășițele fosile ale unor viețuitoare care au trăit într-o perioadă de timp când încă nu existau calote glaciare la Polul Nord și pe Antarctica. Profesorul Lóránd ne-a dat câteva indicații cum identificăm aceste fosile și apoi am reconstruit animale străvechi, determinând mediul în care au trăit.
Printre fosilele căutate au fost: Echinolampas giganteus – arici de mare fosil, Vulsella dubia transilvanica – o bivalvă fosila și Otodus sp. – dinți de rechini fosili. Le-am gasit pe primele două și mare ne-a fost uimirea să le găsim în acel perete de pietre și nisip, dar pe a treia nu am gasit-o. În acel morman de pietriș și bolovani am mai găsit calcit (cruste de cristal) și dacă nu se însera am fi putut căuta în continuare fosile de sirenieni, mamifere asemănătoare dugongilor de azi. Un craniu de astfel de sirenian găsit la Cheile Baciului poate fi admirat la Muzeul de Paleontologie al UBB.
Vă îndemn să fiți cu ochii pe pagina Din filele naturii, și să nu ratați întâlnirile Danei cu invitații ei, un prilej fantastic de a descoperi bogăția din jurul Clujului, de a împărtăși experiențe și de a le oferi copiilor o educație nonformală, de tip outdoor. Fotografiile exprimă bucuria și curiozitatea celor mici având acces la joaca liberă și lecții direct de la mama natură.
- Cheile Baciului sunt o rezervație naturală de tip mixt, cu o deosebită importanță geologică, paleontologică și botanică.
Evenimentul a fost organizat de Din filele naturii în colaborare cu Lóránd Silye, lector la Departamentul de Geologie în cadrul UBB.
Nu sunt comentarii