Recomandări dietetice pentru copii răciți

Copiii pot trece prin 8-10 răceli/viroze pe an, ceea ce îi ajută să-și dezvolte sistemul imunitar.

Bineînțeles că intensitatea simptomele diferă de la un copil la altul dar ceea ce ne dorim, noi, părinții e să-i ajutăm pe micuții noștri să-și revină cât  mai repede!

Modificarea apetitului este normală pentru o perioadă scurtă de timp dar haideți să vedem cum am putea asigura copiilor noștri o dietă nutritivă când se confruntă cu o răceală sau viroză fie respiratorie, fie digestivă și care sunt provocările și miturile cu care ne confruntăm!

 

𝐃𝐮𝐫𝐞𝐫𝐞 î𝐧 𝐠â𝐭 (𝐟𝐚𝐫𝐢𝐧𝐠𝐢𝐭ă)!

Mâncarea preferată a copilului s-ar putea să nu mai fie ”preferare”. Textura anumitor alimente i-ar putea deranja, mai ales când copilul are roșu în gât.

Puteți să le oferiți alimentele lichide sau ușor de înghițit: supă de pui, supe cremă de linte, smoothie, terci din ovăz, omletă, iaurt, piure de cartofi, mere coapte cu scorțișoară, avocado.

 

𝐇𝐢𝐝𝐫𝐚𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭ă!

Indiferent dacă copilul este răcit, are gripă, o infecție abdominală sau îl doare gâtul și mănâncă puțin sau deloc, prioritatea principală este ÎNTOTDEAUNA hidratarea.

Pe lângă apă, ceaiuri călduțe sau alte lichide ar trebui să aveți în vedere sărurile de rehidratare mai ales dacă copilul a pierdut fluide din corp prin febră, transpirație, vărsături sau diaree.

 

Semnele deshidratării la copii pot fi: buze uscate, scutece uscate o perioadă lungă a zilei în cazul copiilor mici, mai puține drumuri la toaletă pe parcursul zilei în cazul copiilor mai mari, lipsa energiei pe parcursul zilei. Nu ezitați să contactați medicul pediatru în astfel de situații!

 

𝐋𝐞 𝐝ă𝐦 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐥𝐚𝐩𝐭𝐞 𝐜â𝐧𝐝 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐫ă𝐜𝐢ț𝐢?

Unii părinți își fac griji că laptele ar putea crește secreția de mucus în cazul copiilor răciți și evită să-l ofere în această perioadă.

Acesta este un mit și nu sunt studii care să confirme această teorie. (Ian M Balfour-Lynn. Milk, mucus and myths. Arch Dis Chil.2019)

Laptele și lactatele sunt surse concentrate de calorii și nutrienți și sunt ușor de consumat când copii sunt bolnăviori! Așa ca nu le evitați mai ales dacă aceștia le preferă.

 

 

𝐂𝐞 𝐬ă 𝐟𝐚𝐜 𝐝𝐚𝐜ă 𝐝𝐨𝐫𝐞𝐬𝐜 𝐬ă 𝐦ă𝐧â𝐧𝐜𝐞 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝐮𝐧 𝐬𝐢𝐧𝐠𝐮𝐫 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐮!

E posibil ca în zilele când copii nu se simt bine să se axeze pe câteva alimente și doar pe acestea să le ceară: crackers, lapte, iaurt, biscuiți.

Puteți să le oferiți câteva zile preferințele alimentare apoi reveniți treptat la rutina și meniul copilului!

 

  • 𝐃𝐢𝐞𝐭𝐚 î𝐧 𝐯𝐢𝐫𝐨𝐳𝐞𝐥𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐞 𝐦𝐚𝐧𝐢𝐟𝐞𝐬𝐭ă 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐚𝐫𝐞𝐞 ș𝐢 𝐯𝐨𝐦ă!
  • În cazul virozelor intestinale care se manifestă cu vomă sau diaree cel mai important lucru de care ar trebui să țineți cont este HIDRATAREA. Aici sărurile de rehidratare pe care le găsiți în farmacii sunt foarte importante. Acestea se pot consuma în cantități mici pe parcursul zilei.

 

 

𝐂â𝐭𝐞𝐯𝐚 𝐬𝐮𝐠𝐞𝐬𝐭𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐞𝐭𝐞𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐮𝐫𝐦𝐚𝐭 î𝐧 𝐜𝐚𝐳𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐚𝐫𝐞𝐞 𝐚𝐜𝐮𝐭ă 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐍𝐔 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐝𝐞𝐬𝐡𝐢𝐝𝐫𝐚𝐭𝐚ț𝐢 ș𝐢 𝐚𝐮 𝐨 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥ă 𝐛𝐮𝐧ă:

  • Nu trebuie să scoateți lactatele din dieta copilului. Majoritatea copiilor cu diaree tolerează produsele din lapte de vacă. Nu este necesar să diluați sau să evitați produsele lactate, cu excepția copiilor cu alergii cunoscute la proteina laptelui de vacă.
  • Combinațiile alimentare recomandate includ o sursă de carbohidrați complecși (orez, grâu, cartofi, pâine), carne slabă, iaurt, fructe și legume. Alimentele bogate în grăsimi sunt mai greu de absorbit și trebuie evitate.
  • Restrângerea inutilă a dietei unui copil la lichide limpezi sau la așa numita dietă BRAT (banane, orez, sos de mere, pâine prăjită) are ca rezultat un aport inadecvat de nutrienți (calorii și/sau proteine). A se administra doar lichide limpezi timp de câteva zile poate prelungi de fapt diarea (numită „scaune de foame”).
  • Mâncarea trebuie oferită în volume mai mici, mai frecvent pentru a reduce riscul de vărsături.

 

(UpToDate: Patient education: Acute diarrhea in children (Beyond the Basics), 2022)

 

𝐀𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚ț𝐢𝐚 î𝐧 𝐜𝐫𝐞ș𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭ăț𝐢𝐢!

Despre alimentația care susține creșterea imunității naturale am discutat într-o postare separată! Aici aveți mai multe detalii (link cu Alimente pentru creșterea imunității).

Puteți aplica recomandările de aici mai ales în perioada de recuperare!

 

Când apetitul copilului revine la normal este timpul să reveniți la meniul familiei și la diversitate!

Sănătate tuturor copiilor mici și mari!

Un articol pregătit de Nutriționist dietetician Oana Alecsa.

Leave a comment