Mi-am propus să scriu mai mult despre cât de importantă este educația și formarea culturală timpurie a copilului. Familia, dar și școala au un rol esențial în introducerea, crearea și transmiterea sistemului de valori privind cultura. Cultura o dezvoltăm prin intermediul cărților, filmelor, muzicii și artelor vizuale. Părinții sunt primii care încurajează lectura, vizionarea de filme și participarea la diverse activități artistice, muzicale și sportive oferind astfel copiilor o paletă bogată de experiențe culturale. Copiii învață să aprecieze diversitatea și să exploreze diferite perspective culturale.
Cultura reprezintă primul cadru de interacțiune socială și artistică pentru copii, oferindu-le fundația în formarea identității, în dezvoltarea personalității și a cadrului moral valoric.
“Ca educatori, suntem cu siguranță repetenți când vine vorba despre puterea exemplului, deși ar trebui să nu le predăm copiilor noștri nimic din ce nu reușim să facem noi înșine.
Pedagogia implică prezumția exemplarității, pe care ne-o acordăm din oficiu. Oricât am fi de nemulțumiți cu viețile noastre, le cerem copiilor să vadă în ele mai multă virtute decât suntem capabili să producem.”
Copiii ne copiază comportamentul. Săptămânal înscrieți-vă la o activitate artistică, mergeți la spectacol muzical sau o piesă de teatruș acestea pot fi vizionate de la vârsta de 2 ani, la concert simfonic se recomandă de la 7+, la filme de la 6+, la librării, biblioteci, muzee și galeriile de artă explorați începând cu vârsta de 4 ani.
„Nu poți de pildă, încuraja practica lecturii dacă odraslele nu te văd niciodată cumpărând, citind și comentând o carte. Dacă nu îi duci, de mână, în librării. Dacă nu cauți librăriile în orașele unde faci turism, dacă nu le arăți, acasă sau în lume, obiectul numit bilbiotecă. Acest “dus de mână” consitutie temelia convingătoare a oricărui demers educativ. Îți duci de mână copiii la muzee, dacă vrei ca ei să le prețuiască și să le caute, mai târziu, în chip autonom. „
Orice părinte trebuie să conștientizeze importanța educației culturii. Dacă vizionezi un film sau citești o carte vei remarca că e prezentă arta și cultura în diverse forme „de când e lumea și pământul”. Împreună explorați diversitatea, învățați istorie, geografie, oameni renumiți, depășiți stereotipuri și prejudecăți, înțelegeți și respectați tradiții, dezvoltându-vă compasiunea și empatia.
Cultura stimulează creativitatea dar și imaginația copiilor. Atelierele d electură, poeziile, poveștile de seară, pictura, modelajul în lut, muzica, dansurile moderne sau tradiționale, baletul contribuie la dezvoltarea gândirii critice dar și a spiritului artistic al copiilor. Experiențele și experimentele culturale oferă un cadru unic prin care copiii își pot exprima și explora propriile lor gânduri și propriile sentimente.
- Arta a fost creată să ne facă viața mai frumoasă. Dacă vrem să avem un copil cu bun-gust este bine să îl îndreptăm spre o educație culturală începând de la vârsta de 3 ani, deoarece aceste activități pot accelera dezvoltarea cognitivă a copilului prin observație, descoperire, investigație și conversație.
- De ce avem nevoie de cultură? Ca să nu devenim ființe banale, ușor de manipulat. Educația culturală este o investiție inteligentă. Educația culturală are impact pe mai multe planuri: intelectual, emoțional și social. Rezultatele se văd peste 5 sau 10 ani dar este vorba despre un capital de care vei dispune toată viața.
Sursă și inspirație: Averea bunei educații de Teodor Baconschi
Urmărește Clujul Copiilor pentru conțnut de calitate!
Nu sunt comentarii