Scurt istoric al meloterapiei

istoric_meloterapie

În Antichitate, în Grecia, preotul era cel care utiliza muzica pentru a ajuta la refacerea trupului și a sufletului, transmițând diferite emoții.

În Creștinismul european timpuriu, rolul preotului, pe plan muzical, era să ofere oamenilor experiențe spirituale înălțătoare, cu scopul de a le reduce durerea.

După perioada Renașterii, medicul a folosit muzica pentru a le aduce pacienților modificări pe plan emoțional și psihologic, modificări care erau asociate cu sistemul nervos.

În perioada Romantismului, terapia prin muzică ia naștere ca și un model actual, reprezentat de relația dintre un pacient cu o tulburare psihologică, sau anumite simptome emoționale și un medic, care este, de altfel și muzician, cu rolul de a-i cânta pacientului, pentru diminuarea simptomatologiei acestuia.

În urma Revoluției Industriale și a urbanizării apărute o dată cu aceasta, spitalele și clinicile cu specific psihiatric și-au extins capacitatea.

După cel de-al Doilea Război Mondial, a crescut interesul pentru meloterapie, întrucât aceasta ajuta în tratarea diferitelor traume cu care se confruntau veteranii de pe front.

Între anii 1950 și 1970, s-au înființat diverse asociații și organizații de meloterapie, cu scopul de a crește conștientizarea asupra efectelor acesteia.

De atunci, meloterapia a început să devină o practică terapeutică recunoscută la nivel mondial.

Știați că…

  • Într-un studiu realizat în 2020, referitor la rolul terapiei prin muzică asupra scăderii anxietății înainte de operație a copiilor cu leucemie, s-a constatat că cei care erau expuși la muzică înaintea operațiilor, intrau mai siguri în sala de operație, cooperând mai ușor cu personalul medical.

În timpul studiului, 7 pacienți au solicitat meloterapie și la trezirea din operație, astfel muzica fiind parte integrantă a procesului medical.

Recomandări de audiții muzicale:

Pentru copii:

J. Haydn – Toy Symphony (Allegro)

Pentru părinți:

Antonín Dvořák – Serenadă pentru coarde în Mi Major

Un proiect în colaborare cu Andreea Șilochi aka Andreea Șilochi – Music Haven

Lasă un comentariu