Toamna Muzicală Clujeană, ed. a 57-a – Fall into Classic
Recital de vioară și pian
Luni, 14 octombrie 2024, ora 19.00
Studioul de concerte al ANMGD
Liviu Prunaru vioară
Ineke Hellingman pian
Robert Schumann
Sonata nr. 1 în la minor, op. 105
Johannes Brahms
Sonata nr. 3 în re minor, op. 108
César Franck
Sonata în La major
Cea de-a 57-a ediție a Festivalului Toamna Muzicală Clujeană, debutează săptămâna viitoare cu un recital de vioară și pian susținut de Liviu Prunaru și Ineke Hellingman. Programul serii va conține lucrări camerale semnate de Robert Schumann, Johannes Brahms și César Franck.
Despre soliști
Liviu Prunaru
Unul dintre cei mai remarcabili violoniști români, Liviu Prunaru este concertmaestrul Orchestrei Royal Concertgebouw din Amsterdam, considerată una dintre cele mai bune orchestre simfonice din lume. Pe lângă cariera sa de succes ca solist, Prunaru se dedică în prezent activităților pedagogice, fiind profesor la Academia „Yehudi Menuhin” din Elveția, locul în care au studiat mentorii săi, Yehudi Menuhin și Alberto Lysy.
Încă de la o vârstă foarte fragedă, Prunaru a demonstrat o înclinație excepțională pentru vioară, începând studiul instrumentului la vârsta de 6 ani. Progresul său a fost rapid și impresionant, reușind să obțină în scurt timp numeroase premii la competiții naționale și internaționale. Aceste distincții au culminat cu premiul I la concursul Kocian, Cehia, cu premiul I la concursul Lipizer, Italia, premiul 2 si premiul publicului la concursul Regina Elisabeta, Belgia, premiul 2 la concursul Indianapolis, USA, si premiul I la Concursul Dong-A Ilbo, din Seul, Coreea.
De-a lungul formării sale artistice a beneficiat de îndrumarea Maeștrilor Yehudi Menuhin, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci, Nikita Magaloff, Jean-Pierre Rampal și Pierre Amoyal. Anii petrecuți la Academia de Muzică din Elveția nu doar că i-au întărit temelia artistică, ci i-au și netezit calea către o carieră înfloritoare. Prunaru și-a continuat studiile la New York cu Dorothy DeLay (Juilliard School) și a participat la cursuri de măiestrie cu Itzhak Perlman, unul dintre cei mai apreciați violoniști ai secolului XX.
Traiectoria sa artistică a fost definită de succesele remarcabile și recunoașterea obținută la competiții internaționale de elită, precum și colaborările remarcabile cu orchestre de prestigiu, precum Royal Philharmonic Orchestra London, Juilliard Symphony Orchestra ș.a.
Prunaru a avut privilegiul de a performa sub bagheta unor dirijori și muzicieni de mare prestigiu, printre care îi amintim pe Yehudi Menuhin, Yuri Simonov și Andrew Litton. Activitatea sa solistică l-a purtat pe scenele celor mai renumite săli de concerte, inclusiv Carnegie Hall New York și Concertgebouw Amsterdam, unde a fascinat publicul prin sensibilitatea interpretărilor și prin tehnica sa desăvârșită.
Numele lui Liviu Prunaru este prezent și în înregistrări notabile alături de ansamblul Camerata Lysy precum și în alte colaborări camerale interpretate împreună cu pianistul Luc Devos, materiale în care a abordat un repertoriu vast, ce cuprinde creații ale lui Richard Strauss, Johannes Brahms, Christoph Willibald Gluck, Manuel de Falla, Camille Saint-Saëns, Pablo de Sarasate. Un moment important în discografia sa a fost interpretarea integralei sonatelor de vioară și pian de Beethoven, a „Anotimpurilor” de Vivaldi și „Concertului pentru vioară” de Dvořák. Aceste realizări subliniază atât diversitatea stilistică a lui Prunaru, cât și capacitatea sa de a se adapta la diferite genuri muzicale, de la cele camerale la cele solistice de mare complexitate.
Liviu Prunaru este un artist care îmbină cu grație virtuozitatea tehnică, profunzimea emoțională și inspirația artistică, transformând fiecare lucrare într-o poveste unică și captivantă. Prezența sa scenică invită publicul la o experiență înălțătoare.
Ineke Hellingman
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Născută și crescută în Amsterdam, Olanda, Ineke Hellingman este una dintre cele mai promițătoare tinere pianiste olandeze. A început să cânte la vârsta de șase ani și și-a făcut debutul orchestral la vârsta de doisprezece ani. După ce a terminat studiile preliminare și de licență sub îndrumarea lui Marjès Benoist la Conservatorul din Amsterdam, Ineke și-a continuat studiile cu renumitul pianist și dirijor francez Jean-Bernard Pommier. Recitalul său la final de masterat i-a adus Premiul Hartman pentru Excelență.
Ineke a luat parte la cursuri de măiestrie cu pianiști de renume internațional precum Håkon Austbø, Tatiana Zelikman, Kathryn Stott, Valentina Lisitsa, Igor Roma și Yundi Li. De asemenea, a frecventat cursurile de muzică contemporană ale lui Ralph van Raat.
Ineke a concertat în toate sălile importante din Olanda, precum Concertgebouw, Muziekgebouw aan ‘t IJ din Amsterdam și De Doelen Rotterdam. De asemenea, cântă regulat în străinătate, în Germania, Elveția, Franța, Belgia, Austria și Ungaria. În noiembrie 2010, Ineke a câștigat o medalie de aur în cadrul 1. Klavierwettbewerb „Freestyle” din Berna, Elveția.
În afară de activitatea solistică, Ineke Hellingman este și un muzician care face parte din diferite formule de muzică de cameră. A participat la cursuri de muzică de cameră alături de muzicieni eminenți precum Mikhail Voskresensky, Peter Brunt și Maarten Mostert și a cântat la festivaluri precum Orlando Festival și Beethoven Festival Zutphen.
Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.
Nu sunt comentarii