Trei cărți de aventură pentru copii ecranizate

De la carte la film.
Înainte de a urmări ecranizarea unui film și adaptările aduse cărții la versiunea cinematografică, citiți cartea.  Cartea vă invită în lumea personajelor într-un mod fascinant, veți cădea în mrejele cuvintelor, a unui limbaj plin de comparații și metafore, ce înlesnesc imaginația cititorului.
☆☆☆▪︎
Scriitorul PL Travers a creat personajul Mary Poppins pentru prima dată în 1934, iar în următorii 50 de ani a publicat încă șapte cărți care au țesut nenumărate aventuri în jurul poveștii originale a celebrei dădace. În Londra de după Marea Criză, Michael Banks, un tată cu 3 copii, lucrează temporar pentru o bancă londoneză. Pe lângă faptul că vremurile sunt grele, banii lipsesc, o tragedie lovește din plin familia Banks: moartea soției lui Michael. Copiii sunt obligați să se maturizeze prea devreme, ceea ce face ca bucuria copilăriei și entuziasmul ludic să dispară din viețile lor. Totul se schimbă, însă, odată cu apariția celei mai bune dădace din lume, Mary Poppins, ale cărei talente unice transformă orice treabă domestică într-o aventură fantastică.
Film: 𝐌𝐚𝐫𝐲 𝐏𝐨𝐩𝐩𝐢𝐧𝐬 𝐑𝐞𝐭𝐮𝐫𝐧𝐬 / Mary Poppins Revine (6+) an 2018, pe DisneyPlus . Un musical spectaculos ce prezintă noile aventuri ale celebrei dădace, Mary Poppins.
Carte: 𝐌𝐚𝐫𝐲 𝐏𝐨𝐩𝐩𝐢𝐧𝐬 𝐬𝐞 î𝐧𝐭𝐨𝐚𝐫𝐜𝐞! De P. L. Travers o găsiți în anticariate, editiile din 1971 sau la editura RAO, 1995
☆☆☆▪︎
Descoperă povestea legendarei luptătoare Hua Mulan. În secolele al IV-lea și al V-lea, cînd China suferea de invazia unui grup etnic nomad, bătrânul tată al lui Mulan primise ordin să plece pe front. Mulan s-a hotărât să plece ca ostaş pe front, în locul tatălui ei. În vechime, armatele chineze erau formate numai din bărbaţi aşa încât Mulan s-a deghizat în bărbat, pornind să lupte pe câmpul de bătălie. Mulţi ani de-a rândul, tânăra a suportat viaţa de militar, tăinuind faptul că era femeie. Luptătoarea neînfricată riscă totul, din dragoste pentru familie și pentru țară.
Film: 𝐌𝐮𝐥𝐚𝐧 (12+) an 2020 pe Netflix Un film de război, cu scene de luptă uimitoare, dueluri de arte marțiale și efecte vizuale excelente. Chiar dacă sunt multe scene de luptă, acestea sunt realizate în așa fel încât să nu fie prea dure, iar pelicula să fie potrivită și pentru copii.
Carte 𝐌𝐮𝐥𝐚𝐧, seria Disney sau cărți în limba engleză găsiți în librăriile online.
☆☆☆▪︎
Enola Holmes, adolescenta care-și găsește propriul drum. Când rebela Enola, sora mai mică a celebrului Sherlock Holmes, descoperă că excentrica ei mamă a dispărut, pornește fără să stea pe gânduri în căutarea ei. Drumurile o poartă până la Londra, unde o așteaptă un șir de aventuri la care o fată de 14 ani n-ar îndrăzni să se gândească: e implicată fără voie în răpirea unui tânăr marchiz, înfruntă o bandă de răufăcători, se ascunde într-un cartier periculos, dezleagă cifruri, se luptă cu tot felul de superstiții și practici oculte, și toate acestea în vreme ce adună indicii. În vâltoarea atâtor evenimente, independenta Enola își descoperă adevărata chemare, care o smulge din plicticosul rol de „domnișoară de familie bună”.
Filme: 𝐄𝐧𝐨𝐥𝐚 𝐇𝐨𝐥𝐦𝐞𝐬 1 (2020)și 2 (2022) (13+) pe Netflix cu o intrigă destul de bine construită, o plăcere de urmărit. Primul film se bazează pe o călătorie de autodescoperire și dezvoltare personală în căutarea mamei dispărute. Dar in al doilea film nu este despre Enola, ci despre detectiva Enola Holmes.” producatoarea, Millie Bobby Brown.
Carte: ”𝐂𝐚𝐳𝐮𝐥 𝐦𝐚𝐫𝐜𝐡𝐢𝐳𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐢𝐬𝐩ă𝐫𝐮𝐭. 𝐒𝐞𝐫𝐢𝐚 𝐄𝐧𝐢𝐠𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐄𝐧𝐨𝐥𝐞𝐢 𝐇𝐨𝐥𝐦𝐞𝐬”, de Nancy Springer, Editura Humanitas Junior, 2019. Două titluri traduse în limba română. Cărțile prezintă cu simplitate și entuziasm tineresc aventurile surorii mai mici a celebrului detectiv Sherlock Holmes. Întâlnim multe fragmente cu morală clar dedicată sexului frumos și nu chiar atât de slab precum se credea.
○●○●○●○●○●
? Ce alegeți: Lectură plăcută sau Vizionare plăcută? Lasă-ne un comentariu dacă ai citit sau vizionat un film din lista noastră de recomandări.

Leave a comment