𝐔𝐧 𝐯𝐢𝐬 𝐝𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐭 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐀𝐥𝐞𝐬𝐬𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚 𝐆𝐞𝐦𝐞𝐬

 

Un vis devenit realitate pentru Alessandra Gemes aka psihologieurbana . În vara anului 2021 a publicat o carte cu povești terapeutice pentru copii, „Mansarda secretă” ca instrument de cunoaștere și dezvoltare a copilului.
Susține ateliere pentru copii pe tema dezvoltării personale, în care explorează împreună cu copiii nevoile emoționale pentru a găsi metode să depășească dificultățile pe care le întâmpină.
𝟏. 𝐂𝐮 𝐜𝐞 𝐬𝐞 𝐨𝐜𝐮𝐩ă 𝐀𝐥𝐞𝐬𝐬𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚 𝐆𝐞𝐦𝐞𝐬, 𝐚𝐭𝐮𝐧𝐜𝐢 𝐜â𝐧𝐝 𝐧𝐮 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞?
Mare parte din timpul meu este focalizat pe studii în direcția psihoterapiei de familie – urmez două programe de master pe această temă, o școală de formare și iau parte la cursuri din domeniul psihologiei. Prin informațiile pe care le dobândesc, le analizez și le probez, încerc să aduc o contribuție fie prin scris, fie prin interacțiune directă (în prezent, lucrez la un centru de terapie pentru copii cu tulburări de neurodezvoltare).
𝟐. Î𝐧 𝐜𝐞 𝐦𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐚𝐥 𝐯𝐢𝐞ț𝐢𝐢 𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐬-𝐚 𝐦𝐚𝐧𝐢𝐟𝐞𝐬𝐭𝐚𝐭 𝐝𝐨𝐫𝐢𝐧ț𝐚 𝐝𝐞 𝐚 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞?
Din momentul în care am învățat să folosesc stiloul, am început să creez povești. Scrisul a făcut parte din viața mea dintotdeauna și a crescut în profunzime deodată cu mine.
𝟑. 𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐢?
Scriu pentru sentimentul de nesiguranță din oameni. Mă adresez acestei emoții pentru că ea stă la baza multor comportamente dăunătoare sau nepotrivite, care ajung să dicteze calitatea vieții unui om. Cu blândețe față de ceilalți și față de sine, cu înțelegerea ideii că un om care acționează greșit, are un comportament rău, nu este el rău, atât copiii, cât și adulții, reușesc să își orienteze energia către reacții mai sănătoase. Scriu pentru sentimentul de nesiguranță din oameni, care fără iubire, va scoate la suprafață numai buruieni.
𝟒. 𝐂𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧ă 𝐭𝐞-𝐚 𝐢𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚𝐭 ș𝐢 𝐬𝐞 𝐫𝐞𝐠ă𝐬𝐞ș𝐭𝐞 î𝐧 𝐩𝐨𝐯𝐞ș𝐭𝐢𝐥𝐞 𝐭𝐚𝐥𝐞?
Colectivele din care am făcut parte în anii de școală m-au inspirat să creez anumite personaje, a căror caracteristici sunt un cumul dintre ce am văzut, am auzit sau am simțit.
𝟓. 𝐃ă-𝐧𝐞 𝟑 𝐦𝐨𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐬ă 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢𝐦 𝐩𝐨𝐯𝐞ș𝐭𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 „𝐌𝐚𝐧𝐬𝐚𝐫𝐝𝐚 𝐬𝐞𝐜𝐫𝐞𝐭ă”.
Cartea „Mansarda secretă” cuprinde cinci povești terapeutice, din care copiii învață cum să gestioneze gândurile autocritice, înțeleg că părinții îi iubesc, în ciuda faptului că nu pot întotdeauna să le acorde mult timp și descoperă ce se află în mintea celor care au dificultăți de exprimare.
𝟔. 𝐂𝐞 𝐜ă𝐫ț𝐢 ț𝐢-𝐚𝐮 𝐦𝐚𝐫𝐜𝐚𝐭 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥ă𝐫𝐢𝐚?
O parte dintre cărțile care mi-au înfrumusețat copilăria sunt Aventurile lui Habarnam (Nikolai Nosov), Heidi (Johanna Spyri) și Caroline (Neil Gaiman).
𝟕. 𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐞 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐭ă𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐟𝐞𝐫𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝐥𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢? 𝐃𝐞 𝐜𝐞?
Leon Magdan este scriitorul contemporan care mă impresionează prin profunzimea poveștilor lui. Apreciez sensibilitatea textului și modificările pe care le produce în felul copiilor de a privi lumea.
𝟖. 𝐀𝐢 𝐮𝐧 𝐦𝐞𝐬𝐚𝐣 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐭𝐚𝐥𝐞𝐧𝐭𝐚ț𝐢 𝐚𝐬𝐞𝐦𝐞𝐧𝐞𝐚 ț𝐢𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐮, 𝐝𝐚𝐫 𝐧𝐮 î𝐧𝐝𝐫ă𝐳𝐧𝐞𝐬𝐜 𝐬ă-ș𝐢 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞 𝐩𝐨𝐯𝐞ș𝐭𝐢𝐥𝐞?
Încurajez tinerii talentați să afle care sunt resursele lor interioare, ce îi bucură, ce îi relaxează, ce îi motivează, apoi să ajute prin scris și alți copii să se descopere și să ducă o viață mai frumoasă. De aceea, organizez cursuri de scriere creativă și dezvoltare personală, întrucât consider că fără a ne cunoaște pe noi înșine, nu putem intra în subtilitățile altei persoane și nu putem construi un personaj veridic.
𝟗. 𝐃𝐚𝐫 𝐮𝐧 𝐦𝐞𝐬𝐚𝐣 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩ă𝐫𝐢𝐧ț𝐢?
Mesajul meu pentru părinți este simplu: scrisul vindecă!
Copiii au puterea de a se ajuta (și de a ajuta) prin scris! Dacă doriți să vă înțelegeți copilul mai bine, încurajați-l să scrie, pentru că așa își va exprima emoțiile, temerile și dorințele.
𝟏𝟎. 𝐃𝐞 𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐚𝐜𝐡𝐢𝐳𝐢ț𝐢𝐨𝐧𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞𝐚 „”𝐌𝐚𝐧𝐬𝐚𝐫𝐝𝐚 𝐬𝐞𝐜𝐫𝐞𝐭ă”?
„Mansarda secretă” se găsește ĂŽn multe librării online (de exemplu: https://dorinta.ro/…/mansarda-secreta-povestiri…).

𝟏𝟏. 𝐂𝐮𝐦 𝐧𝐞 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 î𝐧𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞 𝐥𝐚 𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐭𝐚𝐥𝐞? Începând cu data de 14 iunie 2023 încep o serie de tabere de vară în online.

Scriere creativă (9-12 ani) ,Gestionarea emoțiilor (9-12 ani) și (6-8 ani)

Pentru mai multe detalii privind taberele puteți accesa  linkul AICI sau puteți trimite un mesaj la adresa psihologie.urbana@gmail.com.

Încă de la primele ateliere pentru copii, pe care le-am susținut pe tema dezvoltării personale, am visat la formarea unui grup care să se întâlnească constant, în care să putem explora nevoile emoționale și să găsim metode pentru a depăși dificultățile. Copiii au nevoie de consecvență, de sprijin, de un mediu sigur în care să se exprime și să ceară ajutor.

Vrei să afli mai multe despre cartea Mansarda secretă, accesează o scurtă recenzie realizată de Karina, 10 ani.

𝒜𝒸𝑒𝓈𝓉 𝒶𝓇𝓉𝒾𝒸𝑜𝓁 𝓅𝑜𝒶𝓉𝑒 𝒻𝒾 𝒸𝑜𝓅𝒾𝒶𝓉 𝒹𝑜𝒶𝓇 𝓅𝓇𝒾𝓃 𝓂𝑒𝓃𝓉𝒾𝑜𝓃𝒶𝓇𝑒𝒶 𝓈𝓊𝓇𝓈𝑒𝒾 𝓈𝒾 𝒶𝓊𝓉𝑜𝓇𝓊𝓁𝓊𝒾 𝓈𝒶𝓊. 𝒮𝒶 𝓃𝑒 𝓇𝑒𝓈𝓅𝑒𝒸𝓉𝒶𝓂 𝓊𝓃𝒾𝒾 𝓅𝑒 𝒶𝓁𝓉𝒾𝒾 𝓈𝒾 𝓂𝓊𝓃𝒸𝒶 𝒸𝑒 𝑜 𝒹𝑒𝓅𝓊𝓃𝑒𝓂 𝒾𝓃 𝒻𝑜𝓁𝑜𝓈𝓊𝓁 𝓉𝓊𝓉𝓊𝓇𝑜𝓇!

Lasă un comentariu