Unde patinau clujenii în vremurile apuse? Unde poți acum să patinezi la Cluj?

Străbunicul meu iubea să patineze, singurul loc din Cluj unde se putea patina fiind Lacul Chios. Asta era prin anii 1930 când iernile erau geroase cu -20 de grade . Când nu patina, era angajat sezonier să închirieze patine celor care doreau să-și petreacă timpul în aer liber și într-un mod distractiv. Mama mea a învățat să patineze pe acest patinoar natural.

Clujul mai avea un patinoar în spatele Bisericii Reformate cu două turnuri de pe str. 21 Decembrie vis-a vis de REGIONALA CFR., care a surpavietuit până prin anii 2000, apoi a fost desființat.

patinoar Cluj

Clujul și clujenii, grup iubitori de fotografii vechi, au scos din arhivă fotografii cu Lacul Chios ce aducea bucurie clujenilor pe timp de iarnă

   Cluj la sfârşitul secolului al XIX-lea. Autor: András Killyény (fragment)

În 1872, iubitorii de patinaj au fost grupați în Asociația de Patinaj Cluj (KKE). Din 1873, asociația a închiriat lacul de pe promenadă, oferind patinaj pe gheață iarna și plimbare cu barca vara. Aici s-au desfășurat o serie de competiții de patinaj prestigioase, iar pe gheața lacului s-au format și multe iubiri, întrucât acest exercițiu de iarnă le-a oferit doamnelor și domnișoarelor posibilitatea de a se întâlni și de a petrece timp plăcut împreună.

19. század végi Kolozsváron. Szerző: Killyéni András

1872-ben a korcsolyát szeretők csoportosultak a Kolozsvári Korcsolyázó Egyletben (KKE). Az egyesület 1873-tól bérbe vette a sétatéri tavat, télen a korcsolyázást, nyáron pedig a csónakázást biztosította. Rangos korcsolyabálok és versenyek sorát rendezték itt meg, emellett a tó jegén számos szerelem is kötődött, hiszen ez a téli testmozgás lehetőséget adott a hölgyek és urak találkozására, a kellemes közös időtöltésre.

patinoar în Clujul vechi

  • Câți oare dintre voi știți că în orașul Cluj Napoca s-au desfășurat primele campionate naționale de patinaj artistic… prin anii 1870 . Clujenii au fost primii patinatori de patinaj artistic și viteză.
  • Primul bal pe gheaţă a avut loc în 15 februarie 1878. Primele concursuri au fost organizate în 1874.

patinoar din Cluj

  • La începutul secolului XX, Clujul era cel mai important centru de patinaj din Transilvania.
  • Ce amintiri!!!

„In anii ’60 încă mai era deschis patinoarul pe lacul din parc. Țin minte sportivii de patinaj-viteza care se antrenau, iar seara plimbau cisterna cu care reparau gheața pentru a doua zi. Îmi mai amintesc perechi în vârstă, care patinau împreună, parcă valsând… Vremuri apuse. “

Așa se prezintă primul patinoar din Clujul vechi.

 

 

Prezent 2024

Clujul vrea patinoar!

Patinajul este unul din sporturile preferate ale copiilor pe timp de iarnă și accesibil părinților ca și prețuri privind echipamentele necesare. Începând cu 2023 la Cluj putem patina pe patinoare diferite.

  1. Cel mai mare și vechi patinoar din Cluj-Napoca (1800 mp), este Patinoar Fiesta Sport cu gheață, deschis din 26 noiembrie 2010 în curte la Hipermarketul Cora. Aici iarnă de iarnă, răsună veselie și patinele sfârâie pe gheață. Cel mai mic patinator are 4,5 ani și poate să înceapă cursurile de patinaj, iar cei mai îndrăzneți și talentați copii pot să se antreneze mergând pe calea performanței.
  2. În această iarnă, Târgul de iarnă Cluj-Napoca a deschis un patinoar pentru clujeni până în 15 februarie în locul de joacă al Planetei Crăciun – Sala Sporturilor.
  3. Curând se va deschide în Parcul Central din Turda un patinoar artificial, disponibil tot timpul anului.

  4. Patinoarul din Complexul Polisportiv „Alfagen Park” din Câmpi Turzii
  5. La 58 de km de Cluj și la 6 km S-V de Huedin se află Comuna Sâncraiu și ne așteaptă în tot timpul anului cu un patinoar sintetic, modern și acoperit în campusul școlar.

patinoar sancrai

Potrivit primarului din Sâncraiu, Andrei Poka, investiția a fost de 700.000 de euro, din care 200.000 de euro sunt fonduri europene nerambursabile. Restul fondurilor au fost asigurate prin Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum. Patinoarul are o suprafață totală de 600 de metri pătrați, cu o suprafață de patinaj de 340 de metri pătrați care este ovală și este prevăzută cu mantinele.

Terenul este din material sintetic, din plăci cu o grosime de 20 de milimetri care se asamblează pe principiul parchetului sau al unui puzzle, a explicat pentru Cluj24.ro primarul Andrei Poka

Clădirea are vestiare, toalete, o cameră tehnică unde se ascut și sunt înmagazinate 50 de perechi de patine, și o cameră de prim ajutor. De asemenea, a fost achiziționată și o mașină specială de curățat podele. Sâncraiu se află la o distanță de aproximativ 58 de kilometri de Cluj-Napoca, și la 6,3 kilometri sud-vest de orașul Huedin.

 

Fotografii: Csaba Minier, Amintiri din Cluj și Clujul Copiilor

Care patinoar vi se pare cel mai reușit? Ați fost să patinați pe patinoarul sintetic? Ce impresie v-a lăsat?

 

Lasă un comentariu