𝐂𝐮𝐦 î𝐢 𝐞𝐱𝐩𝐥𝐢𝐜𝐢 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐭ă𝐮 𝐦𝐨𝐝𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 î𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐨𝐭 𝐟𝐢 𝐜âș𝐭𝐢𝐠𝐚ț𝐢 𝐛𝐚𝐧𝐢𝐢?

De îndată ce copiii au înțeles ce sunt banii, de unde provin aceștia și care este rolul lor, o să-și dorească să facă bani.

Ca părinte putem oferi o sumă de bani doar în schimbul unei activități stabilite de dinainte ca fiind plătită. Iată 2 moduri importante prin care se câștigă banii:

1- TIMP = BANI Poți câștiga bani oferind timpul tău în schimbul unei sume de bani. Pentru adulți/părinți există locul de muncă, o activitate de liber profesionist sau o afacere care necesită prezență și implicare.

Construiește cu copilul două liste:

RESPONSABILITATE –lucruri pe care le face pentru propria lui persoană, cum ar fi să mențină camera ordonată sau anumite activități casnice potrivite vârstei. SCOP? El va înțelege că nu pentru orice activitate va primi o recompensă.

ACTIVITĂȚI PLĂTITE – lucruri pe care în mod normal le face altcineva, dar dacă el își dorește o sumă de bani, le poate prelua el. De reținut: singurele activități care produc bani sunt cele care aduc UN PLUS DE VALOARE pentru altcineva, deci copilul nu trebuie plătit pentru că își face patul, citește sau face orice altă activitate care îi servește doar lui.

2- BANI = BANI Poți câștiga bani punând alți bani să lucreze pentru tine. Ei bine, acesta este un concept pe care mulți adulți încă nu îl înțeleg, deci cu atât mai mult, apare dificultatea când vine vorba despre a le explica acest concept celor mici.

 

CE POȚI FACE?

Plantează o boabă de fasole împreună cu copilul tău și spune-i că, oferind timp, cunoștințe despre cum se îngrijește această plantă, dar și resurse (apă, lumină, căldură) va avea în final mai multe boabe de fasole.

Ce va înțelege el de aici?

A) E nevoie de de răbdare pentru a vedea rezultate. Rezultatele apar în timp.

B) Atunci când banii lucrează pentru noi, veniturile apar chiar dacă noi facem altceva cu timpul nostru, prin urmare acesta este modul în care banii ne pot aduce libertatea.

Tu ce pași ai făcut până acum pentru a-i explica micuțului cum se câștigă banii?

Învățând noi, ca părinți, ce este educația financiară, reușim să creștem copii independenți financiar!

Proiect educativ în colaborare cu Profit Point Romania.

Leave a comment