Missing Consumer Key - Check Settings

𝐂𝐮𝐦 î𝐥 î𝐧𝐯𝐞ț𝐢 𝐩𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥 𝐝𝐢𝐟𝐞𝐫𝐞𝐧ț𝐚 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢 ș𝐢 𝐝𝐨𝐫𝐢𝐧ț𝐞?

𝘾𝙚 𝙨𝙪𝙣𝙩 𝙣𝙚𝙫𝙤𝙞𝙡𝙚? 𝘿𝙖𝙧 𝙘𝙚 𝙨𝙪𝙣𝙩 𝙙𝙤𝙧𝙞𝙣ț𝙚𝙡𝙚? 𝘿𝙚 𝙘𝙚 𝙚𝙨𝙩𝙚 𝙞𝙢𝙥𝙤𝙧𝙩𝙖𝙣𝙩 𝙘𝙖 𝙢𝙞𝙘𝙪ț𝙪𝙡 𝙩ă𝙪 𝙨ă ș𝙩𝙞𝙚 𝙖𝙘𝙚𝙖𝙨𝙩ă 𝙙𝙞𝙛𝙚𝙧𝙚𝙣ță?

A face diferența între nevoi și dorințe este o provocare chiar și pentru părinți, dar mai ales atunci când vine vorba de educația financiară a copilului. Procesul de educație financiară are loc pe termen lung și se realizează prin exemple, aplicații practice și obiceiuri.

Așa că iată câteva activități prin care îți poți ajuta copilul să înțeleagă practic această diferență:

  1. Compară nevoile cu dorințele.

Nevoile sunt lucruri esențiale pentru a putea supraviețui, iar dorințele sunt lucruri pe care le vrem, dar fără de care putem trăi. Un exemplu bun se poate exersa la cumpărături: cu aceiași bani poate să cumpere cartofi, sau napolitane. Cu siguranță va fi atras de napolitane, fiind un dulce și gândindu-se că îi va ține de foame. Dar cu o plasă de cartofi întreaga familie poate pregăti câteva mese.

  1. De fiecare dată când ieșiți din casă și vă pregătiți lucrurile în rucsăcel, întreabă-l care sunt acele lucruri pe care dacă le uită acasă îi pot pune viața sau sănătatea în pericol. Pachețelul de mâncare sau sticluța cu apă sunt nevoi, dar jucăria și telefonul nu sunt atât de necesare, deci sunt dorințe.
  2. De fiecare dată când îți cere ceva, întreabă-l dacă e o nevoie sau o dorință și să argumenteze. Va fi tentat să spună că dorința este, de fapt, o nevoie, astfel să obțină acel lucru. Dacă face asta, nu i-l cumpăra! Doar dacă își dă seama că este o dorință, ajută-l să facă o listă cu plusurile și minusurile achiziționării acelei dorințe, pentru a decide dacă e sau nu bună. Abia apoi vă decideți împreună dacă o va primi sau nu.

Tu cum îți ajuți copilul să facă diferența între nevoi și dorințe?

Un proiect în colaborare cu Profit Point România.

Comentează