“𝐂𝐨𝐧𝐯𝐞𝐫𝐬𝐚ț𝐢𝐞 𝐜𝐮 𝐢𝐧𝐢𝐦𝐚” 𝐜𝐮 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐜ă𝐫ț𝐢𝐢, 𝐈𝐬𝐚𝐛𝐞𝐥𝐚 𝐒𝐭â𝐧𝐠𝐮

#povesteaunuiscriitor
Când ai vorbit cu copilul tău despre inima ta și a lui? Ce simte? E tristă sau fericită?  Se simte iubită sau trădată? Când v-ați întrebat despre fericire, iubire și despre tot ceea ce vă trece prin minte și prin inimă? 🧚
Aceste mini conversații sincere le găsești în cartea “𝐂𝐨𝐧𝐯𝐞𝐫𝐬𝐚ț𝐢𝐞 𝐜𝐮 𝐢𝐧𝐢𝐦𝐚”, alături de sfaturi concrete despre cum pot avea copiii noștri grijă cât mai bine de sănătatea inimii lor. Dar să descoperim mai multe despre autorul acestei cărți pentru copii, Isabela Stângu în interviul acordat comunității noastre Clujul Copiilor.
 
𝟏. 𝐂𝐢𝐧𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐈𝐬𝐚𝐛𝐞𝐥𝐚 𝐒𝐭â𝐧𝐠𝐮?
Isabela Stângu este mamă 25/24 ore pe zi, soție, fiică, prietenă și om iubitor de cărți. Are un job care îi permite să își pună în practică imaginația și creativitatea – tester – și este pasionată de prevenție și un stil de viață sănătos. De câteva luni este autor și ilustrator debutant – din Cluj-Napoca – cu cartea pentru copii “Conversație cu inima”.
Rolul de mamă a fost unul transformator pentru ea. A descoperit scrisul terapeutic care a ajutat-o enorm în perioadele provocatoare și a redescoperit pasiunea ei din copilărie desenul alături de puterea și frumusețea poveștilor.
 
 
𝟐. 𝐒𝐩𝐮𝐧𝐞-𝐧𝐞 𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐭𝐞-𝐚 𝐢𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐭𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢?
Aveam în plan să scriu câteva povești pentru copii, dar niciodată nu m-am luat destul de în serios pentru a privi această posibilitate cu seriozitate.A fost totul foarte spontan în ceea ce privește tematica acestei cărți – titlul l-am știut de la primele rânduri.
Bucuria și imaginația fetiței noastre, curajul și pofta de viață mai presus de orice, a inimioarei ei, viața și încercările primite în ”dar” alături de dorința de a-i transmite fetiței informații utile despre corpul ei, pe limba ei (pe atunci avea 5 ani) prin joc și joacă și personaje imaginare – toate acestea au fost sursele de inspirație.
Haideți să vă spun, pe scurt, cum s-a întâmplat practic: urma să mergem la un control de rutină peste câteva zile și ca de fiecare dată ne “pregăteam intens” prin jocuri de rol, povești și personaje curajoase. În timpul acelui joc de rol inimioara a devenit personajul despre care am început să povestim cu atâta naturalețe încât mi-am luat o foaie de hârtie apoi și am simțit să aștern acea conversație – pe care de altfel o veți găsi și în carte în capitolul “Întâlnire cu supereroii inimilor”.
Seara, le-am așternut pe câteva pagini pe care le-am capsat sub forma unei cărticele, am creionat și personajele – micuța Maria și inimioara iar a doua zi i-am arătat-o fetiței mele. Acel moment și reacția ei a declanșat apoi dorința mea de a duce acea carte la un alt nivel.
Recunosc că părea așa un vis imposibil de realizat când am început să mă gândesc serios la posibilitatea de a o publica pentru a ajunge la cât mai mulți copii. Aripile au crescut ușor din susținerea și încurajarea primită de la soțul meu și familia mea dar și de la cei dragi cărora le-am trimis primul draft al cărții.
Îmi place să scriu din experiențele noastre, ne jucăm și îmi iau pixul în mână și îmi notez ideile care îmi vin. Aș încheia cu un citat drag răspunsul la această întrebare:
“Imaginația este începutul creației. Îți imaginezi ceea ce îți dorești; îți dorești ceea ce îți imaginezi; în cele din urmă vei crea ceea ce îți dorești.”(G.B.S.)
 

 
𝟑. 𝐂𝐮 𝐜𝐞 𝐠â𝐧𝐝 𝐬𝐚𝐮 𝐞𝐦𝐨ț𝐢𝐞 𝐯𝐫𝐞𝐢 𝐬ă 𝐫ă𝐦â𝐧ă 𝐜𝐢𝐭𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐥𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐜ă𝐫ț𝐢𝐢 “𝐂𝐨𝐧𝐯𝐞𝐫𝐬𝐚ț𝐢𝐞 𝐜𝐮 𝐢𝐧𝐢𝐦𝐚”?
Mi-am dorit ca din această carte copiii să învețe să își îndrepte privirea și gândurile spre interiorul corpului lor și spre nevoile inimii lor exact așa cum se privesc în oglindă.
Unul dintre principalele mesaje cu care îmi doresc să rămână cititorii mici și mari este importanța unei atitudini pozitive, de prietenie adevărată față de propriul corp. Pentru că sănătatea întregului corp depinde atât de stilul de viață pe care îl adoptă și de alegerile pe care le fac cât și de emoțiile pe care învață cum să le gestioneze cât mai bine copiii noștri.
Cu ajutorul micuței Maria, o fetiță de numai 5 ani, extrem de curioasă, și prietena ei specială, inima ei, Hailey – un personaj vesel și captivant, copiii învață cum să își asculte propriul lor corp, cum să se împrietenească cu inima lor, cum să aibă cât mai bine grijă de ea și multe, multe alte lucruri.
Cartea “Conversație cu inima” – face parte din colecția de cărți „Povești cu Suflet” a editurii Aramis și prezintă o serie de conversații emoționante dintre Maria și inima sa, Hailey – în ansamblul ei, ca organ și simbol al iubirii.
Cartea prezintă povestioare născute din poveștile noastre de viață. “Conversație cu inima” este un instrument important în abordarea unei educații medicale preventive, în creșterea și educarea copiilor cu blândețe, cu responsabilitate și grijă pentru corpul lor în strânsă concordanță cu emoțiile lor.
Toate aceste cărți sunt gândite pentru o împrietenire a copiilor de la o vârstă cât mai fragedă cu fiecare organ al lor. Inima devine un personaj în viața copiilor – care are nevoie de hrană (iubire, sport, alimentație sănătoasă), un organ care trebuie dus totodată și la control periodic. Îmi doresc ca micii cititori să se împrietenească cu termenul de prevenție.
Este o carte pe care o poți privi cu alți ochi, de fiecare dată când o citești. O carte despre prietenie – prietenia dintre tine și corpul tău, prietenia dintre părinți și copii, prietenia dintre medic și pacienți, având întâmplări simple dar cu mesaje extrem de valoroase.
Cartea reprezintă totodată și un valoros instrument al părinților în pregătirea copiilor înainte de orice vizită la medic și în formarea anumitor obiceiuri sănătoase.
În plus pentru cine nu a răsfoit încă această carte, vă dezvălui că la sfârșitul ei, se găsesc și o serie de activități și ateliere creative dar și câteva secrete pentru o inimă fericită.
 
𝟒. 𝐀𝐦 𝐨𝐛𝐬𝐞𝐫𝐯𝐚𝐭 𝐜ă 𝐞ș𝐭𝐢 ș𝐢 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐜ă𝐫ț𝐢𝐢. 𝐀𝐢 𝐮𝐫𝐦𝐚𝐭 𝐯𝐫𝐞𝐮𝐧 𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐞𝐧 𝐬𝐚𝐮 𝐚𝐢 𝐯𝐫𝐮𝐭 𝐬ă 𝐝𝐞𝐛𝐮𝐭𝐞𝐳𝐢 ș𝐢 𝐜𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫?
Nu am urmat nici un curs de desen, deși am tot cochetat cu ideea, însă este pasiunea mea de când mă știu. În momentul în care am început să scriu, am creionat și scenele din carte și personajele.
Sunt autodidact, am studiat diferite tehnici de ilustrație, au fost foarte multe momente în care am vrut să renunț dar mă bucur mult că am avut parte de deschiderea editurii și împreună am colaborat atât de frumos.
 
 
𝟓. 𝐄 𝐝𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐮𝐧 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐫 𝐭â𝐧ă𝐫 ș𝐢 𝐥𝐚 î𝐧𝐜𝐞𝐩𝐮𝐭 𝐝𝐞 𝐝𝐫𝐮𝐦 𝐬ă 𝐬𝐞 𝐟𝐚𝐜ă 𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬𝐜𝐮𝐭/ 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭 î𝐧 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐚?
Da, este un drum anevoios mai ales în ceea ce privește promovarea în rândul autorilor români. Este destul de dificil să te afirmi ca autor la început de drum însă cred totodată că vor descoperi tot mai mulți părinți și profesori puterea mesajelor acestei cărți și că va ajunge să aducă cât mai multe zâmbete pe buzele și în inimile a câtor mai mulți copii.
Cred că primul obstacol, în prima parte, am tot fost eu și asta pentru că mă loveam de frica lipsei de experiență. Am avut, însă, din fericire, parte de susținerea celor dragi cărora le sunt recunoscătoare că au crezut în visul meu.
Însă, în ciuda tuturor piedicilor apărute, adesea cele mai grele drumuri te duc spre destinații uimitoare.
 
𝟔. 𝐂𝐞 𝐜ă𝐫ț𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥ă𝐫𝐢𝐞 ț𝐢-𝐚𝐮 𝐫ă𝐦𝐚𝐬 𝐥𝐢𝐩𝐢𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐮𝐟𝐥𝐞𝐭 ș𝐢 𝐥𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐳𝐢 𝐜𝐚 𝐥𝐞𝐜𝐭𝐮𝐫ă 𝐦𝐢𝐜𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐢𝐭𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢?
Cărțile lui Jules Verne m-au fascinat în copilărie și le recomand pentru complexitatea mesajelor, pentru aventură și pentru locurile minunate în care poți ajunge datorită lor.
 
𝟕. 𝐃𝐞 𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐚𝐜𝐡𝐢𝐳𝐢ț𝐢𝐨𝐧𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐭𝐚?
Cartea pentru copii “Conversație cu inima” se poate achiziționa de pe site-ul editurii Aramis: https://www.librariaaramis.ro/conversație-cu-inima.htm dar și din unele librării fizice precum Cărturești și o serie de librării și magazine online.
Vă invit să dați follow paginii de Facebook: https://www.facebook.com/isabelastangu
sau de Instagram : https://www.instagram.com/isabela_stangu_autor. Aici voi împărtăși din aventurile și curiozitățile micuței Maria și tot aici voi organiza concursuri și vă voi ține la curent cu noutățile despre cărțile următoare.
 

𝟖. 𝐀𝐢 î𝐧 𝐩𝐥𝐚𝐧 𝐨 𝐧𝐨𝐮ă 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞?
Continuarea cărții “Conversație cu inima” va apărea la începutul anului viitor.
Cu fiecare carte din această serie, vor intra în scenă noi personaje ce vor avea parte de noi aventuri, din care copiii vor învăța informații prețioase pentru sănătatea și fericirea lor – dar las surprizele să rămână surprize. 🙂
În cea de a doua carte, veți face cunoștință cu un personaj cu totul și cu totul fermecător – despre care găsiți două indicii la finalul cărții “Conversație cu inima”.
Am și alte povești pentru copii începute, acestea sunt încă la stadiul de manuscris – în lucru.
• Titlu: Conversație cu inima
• Autor și ilustrator: Isabela Stângu
• Vârstă potrivită: 3-10 ani.
• Editura și anul apariției: Aramis, 2021
• Număr de pagini: 38
 

Fotografii primite de la autor Isabela Stângu

𝒜𝒸𝑒𝓈𝓉 𝒶𝓇𝓉𝒾𝒸𝑜𝓁 𝓅𝑜𝒶𝓉𝑒 𝒻𝒾 𝒸𝑜𝓅𝒾𝒶𝓉 în limita a 150 de cuvinte 𝒹𝑜𝒶𝓇 𝓅𝓇𝒾𝓃 𝓂𝑒𝓃𝓉𝒾𝑜𝓃𝒶𝓇𝑒𝒶 𝓈𝓊𝓇𝓈𝑒𝒾 𝓈𝒾 𝒶𝓊𝓉𝑜𝓇𝓊𝓁𝓊𝒾 𝓈𝒶𝓊. 𝒮𝒶 𝓃𝑒 𝓇𝑒𝓈𝓅𝑒𝒸𝓉𝒶𝓂 𝓊𝓃𝒾𝒾 𝓅𝑒 𝒶𝓁𝓉𝒾𝒾 𝓈𝒾 𝓂𝓊𝓃𝒸𝒶 𝒸𝑒 𝑜 𝒹𝑒𝓅𝓊𝓃𝑒𝓂 𝒾𝓃 𝒻𝑜𝓁𝑜𝓈𝓊𝓁 𝓉𝓊𝓉𝓊𝓇𝑜𝓇!
 

Lasă un comentariu