𝗥ă𝘀𝗽𝗹𝗮𝘁𝗮 𝗶𝗺𝗲𝗱𝗶𝗮𝘁ă 𝘀𝗮𝘂 𝗴𝗿𝗮𝘁𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗻𝘁ă 𝗹𝗮 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶?

Lecția 2: Te provoc!

Î𝐧𝐜𝐞𝐚𝐫𝐜ă 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐞𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐚𝐜𝐚𝐬ă ș𝐢 𝐭𝐞𝐬𝐭𝐞𝐚𝐳ă 𝐫𝐞𝐳𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞.

𝗥ă𝘀𝗽𝗹𝗮𝘁𝗮 𝗶𝗺𝗲𝗱𝗶𝗮𝘁ă 𝘀𝗮𝘂 𝗴𝗿𝗮𝘁𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗻𝘁ă 𝗹𝗮 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶?

Sau, altfel spus… „Vreau ACUM!” sau „Primești mai târziu… cu un bonus!”

De câte ori noi, ca adulți, nu ne lăsăm pradă tentațiilor de moment: ne cumpărăm haine, pe care, dacă am fi așteptat câteva săptămâni, le-am fi putut achiziționa la reduceri. De ce în cazul copiilor situația ar sta diferit? Pentru a vă face o idee clară, haideți să facem un exercițiu! Poate îl cunoașteți, dacă nu, urmăriți filmulețul de mai jos și apoi exersați-l cu copilul vostru.

https://www.youtube.com/watch?v=wi8jqjo8sV8

Experimentul de gratificare a fost realizat în anul 1960 la Stanford University pe 100 de copii pentru a clarifica dacă această caracteristică de a întârzia recompensa este ceva înnăscut sau se poate învăța. Fiecărui copil i s-a pus în față o bezea, apoi i s-a promis că va mai primi încă una, doar dacă va rezista tentației de a o mânca pe prima în timpul cât va rămâne singur în cameră. Apoi adultul ieșea din cameră. Deci, o bezea acum sau două mai târziu. Au fost copii care au înfulecat imediat bezeaua, alții care au rezistat câteva minute, iar alții care au rezistat până la final.

Ceea ce vrea să spună acest experiment este faptul că gratificarea întârziată este o calitate pe care o putem antrena, o putem încuraja în copiii noștri încă de la vârste foarte fragede.

Ce a ales copilul tău, gratificarea instantă sau a ales să aștepte o răsplată mai atractivă în viitor? Lasă un comentariu cu rezultatele testului.

Educația oferită de timpuriu va avea un impact major asupra calității vieții lui de adult. Copiii care au decis să aștepte comparativ cu cei care au cedat, au avut:

  • rezultate școlare mult mai bune
  • mai multă încredere în ei
  • au exersat o calitate ce lipsește chiar și adulților, și anume răbdarea
  • succes în viață

Proiect educațional în colaborare cu Profit Point Romania

Leave a comment