Concert vocal – simfonic – numitor comun: privighetoarea


Vineri, 28 iunie 2024, ora 19, Abonament 32
Colegiul Academic
Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Clelia Cafiero dirijoare, pian
Serena Sáenz soprană
Wolfgang Amadeus Mozart
Concertul nr. 9 în Mi bemol major pentru pian, KV 271, Jeunehomme
Alexander Alyabyev
Le Rossignol
Nikolai Rimski-Korsakov
Romanţă orientală: Privighetoarea fermecată de trandafir
Eva Dell’Acqua
Villanelle
Jacques Offenbach
Les oiseaux dans la charmille din opera Povestirile lui Hoffmann
Enrique Granados
Quejas O La Maja Y El Ruisenor din opera Goyescas, o Los majos enamorados
Vineri, 28 iunie 2024, Auditorium Maximum (Colegiul Academic) va găzdui, începând cu orele 19.00, penultimul concert al stagiunii 2023 / 2024. Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” va evolua sub bagheta dirijoarei Clelia Cafiero, pianistă, în același timp, care va dirija și interpreta Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul nr. 9 în Mi bemol major pentru pian, KV 271, Jeunehomme. Seara va continua cu o serie de lucrări vocal-simfonice sau de operă în interpretarea tinerei soprane Serena Sáenz, în cadrul unui program muzical al cărui numitor comun îl va reprezenta privighetoarea, minunata cântăreață a serilor de vară.
Despre dirijor
Clelia Cafiero
Dirijoarea napolitană Clelia Cafiero a captat atenția dirijând Orchestre National de Lyon în Carmen la Chorégies d’Orange în vara anului 2023, iar în prezent este dirijor principal invitat la Opéra de Tours. Recent a înregistrat pentru compania San Francisco classical Recording.
Stagiunea 2023/2024 o aduce la Opéra de Marseille pentru Traviata, la Opéra Angers-Nantes și la Opéra de Rennes pentru Tosca și la Opéra de Tours pentru Bărbierul din Sevilla. De asemenea, va dirija concerte simfonice în acest sezon cu Orchestre National de Montpellier și Festival de Chambord, unde va conduce orchestra de la Opéra de Tours cu lucrări de Beethoven și Bruckner.
Stagiunea trecută, Clelia Cafiero și-a făcut debutul canadian de mare succes la Opéra de Quebec cu Madama Butterfly, înainte de a se afla la pupitrul dirijoral al spectacolului cu Carmen la Opéra de Marseille. În sezonul 2021/22 a debutat cu Orchestra Gulbenkian din Lisabona, Orchestra Simfonică Națională Radio din Katowice și Orchestre National de Lorraine.
Unele dintre angajamentele sale anterioare includ Festivalul Musiques Interdites din Franța, precum și Festivalul de Muzică Contemporană Lutoslawski și cel de-al 26-lea Festival Beethoven din Varșovia. De asemenea, a dirijat Cameristi della Scala în turnee în Italia, Republica Cehă și China.
Clelia Cafiero și-a început cariera muzicală ca pianistă de concert, ceea ce a adus-o pe scenele unor instituții precum Concertgebouw, Carnegie Hall, Royal Albert Hall și Philharmonie de Paris, printre altele. În continuarea carierei sale de dirijor, ea a lucrat în mod regulat la Teatro alla Scala în calitate de corepetitor între 2013 și 2019, după care a fost dirijor asociat al Opéra de Marseille până în 2021. Dna
Clelia Cafiero a studiat pianul și dirijatul la conservatoarele din Napoli și Milano, precum și la Mozarteum din Salzburg. De asemenea, ea deține un masterat în filosofie de la Universitatea din Napoli-Federico II.
Despre solistă
Serena Sáenz
Soprana spaniolă Serena Sáenz a fost lăudată de presă de specialitate „pentru muzicalitatea sa, bunul gust în ornamentație și notele înalte luminoase cu un bun arsenal de resurse bel canto” (Scherzo).
Ea este laureată a Concursului Operalia din Riga (2022), unde a obținut Premiul al II-lea al concursului mondial de operă organizat de Plácido Domingo. De asemenea, deține Premiul Pepita Embil de Zarzuela și Premiul Birgit Nilsson.
În ciuda tinereții sale, Serena Sáenz este deja o invitată frecventă a unora dintre cele mai renumite opere din lume: ea a deschis stagiunea 2022/23 a Gran Theatre del Liceu în rolul Norina într-o nouă producție a lui Don Pasquale. După aceea, Sáenz a participat la producția Operei de Stat din Viena cu Ariadna din Naxos, sub bagheta lui Thomas Guggeis, sărbătorindu-și debutul ca Zerbinetta. De asemenea, și-a făcut debutul în rolul Lisa într-o nouă producție a operei La Sonnambula la Teatro Real din Madrid. Soprana poate fi auzită și în rolul Frasquita din Carmen la Staatsoper Berlin.
Mai mult, soprana a apărut într-o serie de concerte simfonice precum Simfonia nr. 8 de Gustav Mahler (împreună cu Orquesta de RTVE) la Madrid, Requiemul lui Mozart la Barcelona, precum și Răpirea din serai în Granada.
Printre cele mai importante roluri din sezoanele trecute se numără Nannetta în Falstaff, Zerbinetta în Ariadne din Naxos, Zerlina în Don Giovanni, Regina nopții în Flautul fermecat și Clorinda în Cenușăreasa. În 2021, tânăra artistă a făcut un debut fenomenal în rolul titular din Lucia di Lammermoor la Gran Theatre del Liceu, unde a revenit ulterior ca Prilepa în Dama de pică și Pamina în Flautul fermecat cu Gustavo Dudamel.
În 2021, Serena Sáenz a câștigat premiul I și Premiul Publicului la Concursul Internațional de Canto Montserrat Caballé și a fost onorată cu mai multe premii atât la Concursul Internațional de Canto de la Opera din Paris, cât și în cadrul Competiției Francisco Viñas din Barcelona.
În 2019, ca membră a Internationales Opernstudio Staatsoper Berlin, soprana a apărut în rolul Pamina în premiera producției lui Yuval Sharon, Flautul fermecat, dirijată de Alondra de la Parra. Aparițiile ulterioare au inclus alte spectacole cu Pamina și debuturi notabile în roluri precum Frasquita în Carmen și Waldvogel în Siegfried, ambele dirijate de Daniel Barenboim.
Cele mai importante concerte includ debutul ei în recital și Carmina Burana (sub bagheta lui Simon Halsey și Esteve Nabona) la Palau de la Música Catalana; un program Scarlatti cu Accademia Bizantina la Pierre Boulez-Saal; Mozart Mass in c Minor cu Orquesta Sinfónica y Coro de RTVE condus de Antonio Méndez și Simfonia nr. 4 de Mahler cu Orquesta Sinfonica de Euskadi și Semyon Bychkov.
În mai 2022, ea a preluat rolul de soprană în compoziția lui John Rutter – Magnificat cu Münchner Rundfunkorchester. Concertul sub bagheta lui Ivan Repušić a fost înregistrat pentru a fi difuzat la radio.
Serena Sáenz s-a născut în 1994 în Barcelona. Și-a făcut debutul profesional la vârsta de 13 ani în opera pentru copii Brundibár de Hans Krása la Gran Theatre del Liceu. Sáenz a studiat la Conservatorul Liceu din Barcelona cu Prof. Dolores Aldea și la Hochschule für Musik Hanns Eisler din Berlin cu profesoara Anna Samuil. A participat la masterclass-uri cu Mariella Devia, Niel Shicoff, Wolfram Rieger, Montserrat Caballé, Teresa Berganza, Dolora Zajick și Riccardo Frizza.
Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.
Nu sunt comentarii