Î𝐦𝐩𝐫𝐞𝐮𝐧ă 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐚𝐦𝐞 – 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐢𝐮

Dragă viitoare mămică, îți dorești să îndepărtezi tutunul din viața ta și a copilului tău?

Împreună pentru mame este un proiect dedicat creșterii calității vieții viitoarelor mame care sunt fumătoare.  Împreună pentru mame este formată dintr-o echipă interdisciplinară de cercetare ce au creat proiectul Împreună Fără Fum cu scopul de a sprijinii viitoarele mame să renunțe la fumat în sarcină.
Pentru a afla mai multe detalii despre acest proiect de un real ajutor viitoarelor mămici, am pregătit un interviu care îmi doresc să vă fie de folos vouă sau persoanelor care au nevoie de sprijin.
  1. Cine se află în spatele echipei Împreună pentru mame?

Echipa Împreună Pentru Mame este grupul de cercetători de la Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca cu experiență în domeniul sănătății mamei și copilului.  Suntem o echipă interdisciplinară de cercetători în sănătate publică, psihoterapeuți și medici, și implementăm programul Împreună Fără Fum alături de universități partenere din Statele Unite.

  1. Ce fel de proiecte v-ați propus să parcurgeți?

 Proiectele implementate de această echipă au fost create cu același scop, cel de renunțarea la fumat în familiile din România, atât pe perioada sarcinii cât și perioada postpartum. Majoritatea proiectelor noastre implică atât cadrele medicale, cât și persoanele din jurul femeilor însărcinate fumătoare, pentru a le sprijini pe acestea în procesul de renunțare la fumat.

 
  1. Cu ce intenții ați lansat proiectul Împreună fără fum? Cui vă adresați?

 Acest proiect a fost lansat cu intenția de a contribui la scăderea ratei fumatului în familiile din România prin informare și consiliere comportamentală. În plus ne propunem să îmbunătățim capacitatea de cercetare, să consolidăm rețeaua de cercetători în domeniul mamei și a copilului și intervenții mHealth. Proiectul Împreună Fără Fum este un program care testează eficacitatea unei aplicații pentru mobil în renunțarea la fumat sau reducerea fumatului în timpul sarcinii alături de o persoană de sprijin. Aplicația pe mobil conține informații despre efectele fumatului în sarcină, sfaturi practice, instrumente de planificare a renunțării, activități pe care le puteți realiza împreună și o funcție de comunicare între aplicația femeii și cea a persoanei de sprijin.

Ne adresăm tuturor femeilor din România care sunt însărcinate și fumează, precum și persoanelor care vor să le ajute să renunțe la fumat.

O femeie însărcinată se poate înscrie dacă:

  • Are peste 18 ani
  • Fumează, chiar și dacă doar ocazional
  • Este însărcinată până în 32 săptămâni
  • Are un telefon cu un sistem de operare Android
  • Are în minte o persoană de sprijin care i-ar putea fi alături în program. Aceasta poate fi oricine dintre apropiații ei, dacă are vârsta de peste 18 ani, vorbește limba română și are un telefon cu sistem de operare Android și acces la internet (nu contează dacă este fumătoare sau nu).

Cum ne înscriem în program?

Înscrierea se face pe website-ul proiectului,  impreunapentrumame.granturi.ubbcluj.ro/inscrie-te-acum.

Participanții parcurg mai întâi câteva întrebări prin care verifică dacă îndeplinesc condițiile pentru înscriere, după care, sunt rugați să completeze un formular de consimțământ informat și un formular GDPR care confirmă că au înțeles scopul programului și că aleg să participe la acest program. Mai apoi avem nevoie de datele personale ale celei care se înscrie și ale persoanei pe care o alege ca sprijin (numele, adresa de e-mail și numărul de telefon) pentru ca noi să o putem invita să se înscrie. Echipa de proiect folosește aceste date în mod confidențial, iar formularele pe care participanții le completează sunt aprobate de comisiile de etică ale universităților participante și sunt folosite numai în scopul acestei cercetări.

 

Programul implică două grupuri în care femeile pot fi alocate aleator (la întâmplare, automat). . Un grup presupune folosirea aplicației Împreună fără Fum și între 1-10 ședințe de consiliere specializate în tehnica Interviului Motivațional. Foarte important de știut este că doar femeia însărcinată fumatoare ar beneficia în acest grup de consiliere, persoana de sprijin ar beneficia doar de aplicație prin intermediul căreia îi poate oferi sprijin femeii fumătoare. Celălalt grup beneficiază de o broșură informativă. Ulterior, se va compara dacă persoanele care au beneficiat de consiliere și sesiuni de consiliere au o rată mai bună/mai scăzută de renunțare la fumat comparativ cu grupul care a beneficiat doar de broșură informativă. Astfel, ne dăm seama dacă aplicația și ședințele noastre de consiliere sunt utile și benefice în călătoria de a renunța la fumat.

  1. Care sunt efectele fumatului în sarcină?
  •  Fumatul în timpul sarcinii încetinește creșterea fetală, crește riscul de sângerare în timpul sarcinii, de complicații la naștere și de naștere înainte de termen.
  • Există o rată cu 25-50% mai mare de decese fetale și infantile în rândul femeilor care fumează în timpul sarcinii.
 

Copiii fumătorilor…

  • Prezintă risc crescut de sindromul morții subite la sugari, astm, boli ale urechii medii și infecții respiratorii.
  • Prezintă mai multe boli respiratorii și mai multe spitalizări.
  • Au mai multe boli
  • Prezintă mai des tuse.
  • Sunt mai susceptibili să fumeze.
  • Prezintă un risc crescut pentru cancerul pulmonar.

Fumatul și alăptarea

  • Fumatul pasiv poate afecta, de asemenea, laptele matern. Studiile au descoperit nicotină în laptele matern la mamele care nu au fumat, dar au fost expuse la fumatul pasiv.
  • Este nevoie de aproximativ 2 ore pentru ca jumătate din nicotină să iasă din corpul dumneavoastră atunci când fumați.
  • Fumătoarele înrăite au mari dificultăți de producere a laptelui și sunt mai susceptibile de a avea lapte cu niveluri mai mici de vitamina C.
  • Mamele care fumează și alăptează sunt mai susceptibile de a avea bebeluși cu colici, greață și diaree.
  • Mulți experți sunt de acord că alăptarea este importantă și trebuie să aibă loc chiar dacă femeia continuă să fumeze. Cu toate acestea, toți sunt de acord că cel mai bine este să renunțe la fumat sau cel puțin să se reducă numărul de țigări fumate.
 
  1. Dați-ne 3 motive ca să ne înscriem în proiectul Împreună fără Fum.
 
  1. Este în totalitate gratuit de la începutul proiectului, până la final.
  2. Fiecare diadă înrolată (femeie însărcinată și persoană de sprijin) poate beneficia de carduri cadou eMAG în valoare de până la 250 RON care pot fi folosite pt ce anume doresc.
  3. Beneficiați de informații și sprijin din partea unor oameni specializați care au lucrat cu femei însărcinate fumătoare timp de mulți ani.
 
  1. Unde vă găsim dacă avem nevoie de ajutor?

 Ne găsiți pe:

Facebook: https://www.facebook.com/impreunapentrumame

Instagram: https://www.instagram.com/impreunapentrumame/

Tiktok: https://www.tiktok.com/@impreunapentrumame

Pagina de înscriere pentru cadre medicale: https://impreunapentrumame.granturi.ubbcluj.ro/cadre-medicale

Website pentru înscrierea participanților: https://impreunapentrumame.granturi.ubbcluj.ro/inscrie-te-acum

Leave a comment