Béla Bartók – Castelul Prinţului Barbă-Albastră, ”vedeta” serii de 23 ianuarie la Fila Cluj
Concert vocal-simfonic – dirijor Martin Rajna
Joi, 23 ianuarie 2025, ora 19, Abonament 11
Colegiul Academic
Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Martin Rajna dirijor
Ion Storojenco violoncel
Rinat Shaham mezzosoprană
Bogdan Taloș bas
Zsolt Gedő povestitor
Joseph Haydn
Concertul pentru violoncel în Re major, Hob.VIIb:2
Béla Bartók
Castelul Prinţului Barbă-Albastră
Joi, 23 ianuarie 2025, orele 19.00, vă invităm la Colegiul Academic pentru a participa la un concert de excepție, cu o ”distribuție” de talie mondială. Soliști, instrumentiști – Ion Storojenco, și de operă – Rinat Shaham și Bogdan Taloș, care au pășit pe cele mai importante scene de gen din lume, vor urca pe scena sălii Auditorium Maximum pentru a prezenta iubitorilor muzicii clasice două lucrări de excepție Joseph Haydn – Concertul pentru violoncel în Re major, Hob.VIIb:2 și Béla Bartók – Castelul Prințului Barbă-Albastră, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta tânărului dirijor maghiar Martin Rajna. În premieră, concertul va fi îmbogățit de momente captivante de poveste, narate în limba maghiară de către Zsolt Gedő (Castelul Prințului Barbă-Albastră) și însoțite de traducere simultană în limba română.
Despre lucrări
Concertul pentru violoncel în Re Major de Joseph Haydn a avut premiera pe 24 martie 1784, la Hannover Square, Londra, avându-l ca solist pe James Cervetto, unul dintre cei mai apreciați violonceliști ai vremii.
În această lucrare, din punct de vedere tehnic-interpretativ, Haydn a valorificat în mod inedit sonoritatea violoncelului, punând accent pe registrul său înalt, pe expresivitatea și agilitatea pe care acest instrument le poate atinge. Ideea de a atribui violoncelului un rol solistic era destul de neobișnuită în epoca lui Haydn, deoarece, în secolul al XVIII-lea, acest instrument era văzut în principal ca unul de acompaniament. (…) Astăzi, autenticitatea și valoarea acestei creații sunt repere fundamentale în repertoriul violoncelistic internațional, iar Concertul pentru violoncel în Re Major continuă să fie o lucrare admirată pentru frumusețea și complexitatea sa.
Castelul Prințului Barbă-Albastră, opera într-un act a compozitorului maghiar Béla Bartók, este o poveste simbolică, misterioasă, care vorbește despre limitele obsesiilor, iubirii și neîncrederii. Libretul, scris de Béla Balázs, aduce în prim-plan confruntarea dintre Prințul Barbă-Albastră și soția sa, Judith, plasându-i pe amândoi într-un decor metaforic: Castelul – simbol al sufletului și al conflictelor interioare. (…) Opera lui Bartók pune sub semnul întrebării legătura dintre iubire și acceptare. Barbă-Albastră îi oferă Judithei libertatea de a alege să rămână sau să plece, dar o avertizează că unele uși nu ar trebui deschise. Femeia însă confundă iubirea cu nevoia de a cunoaște absolut totul, iar acest control, și încălcarea granițelor de intimitate impuse de Prinț, duc la distrugerea relației lor. (sursă text: Oana Bălan-Budoiu)
Despre dirijor
Martin Rajna
Martin Rajna este unul dintre cei mai remarcabili tineri dirijori care au apărut în Ungaria în ultimii ani. La vârsta de doar 27 de ani, a fost numit dirijor principal al Operei Maghiare de Stat în 2023. În calitate de dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Győr, apare în mod regulat ca dirijor invitat alături de alte orchestre simfonice importante din Ungaria, dar și din întreaga Europă.
În stagiunea 2024/25, Rajna are programate pentru mai multe debuturi internaționale majore cu Orchestra Filarmonicii din Londra, Filarmonica din Luxemburg, Orchestra Teatro La Fenice, Orchestra Simfonică din Nürnberg și, de asemenea, va apărea pe podium în cadrul Festivalului Tirol din Erl, într-o nouă producție a Castelului lui Barbă-Albastră de Bartók și La Voix humaine de Poulenc, ambele regizate de Claus Guth.
La Opera Maghiară de Stat din Budapesta, el va dirija producțiile Der fliegende Holländer, Macbeth, Die Fledermaus, Maria Stuarda și Cavalleria Rusticana. De asemenea, va reveni pentru a dirija concerte cu Orchestra Filarmonică Națională Maghiară și Orchestra Simfonică Radio Maghiară.
Premiile anterioare ale lui Rajna includ o bursă pentru a participa la programul Forum Dirgieren al Consiliului Muzical German (2022), fiind, de asemenea, selectat pentru bursa de dirijat a Academiei Festivalului de la Lucerna, unde mentorul său a fost Thomas Adés. În 2018, a câștigat Premiul Prima Junior din Ungaria și, cel mai recent, în 2023, a fost câștigătorul Premiului pentru Talent al Festivalului György Cziffra.
Martin Rajna a absolvit Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta, unde a studiat cu Ádám Medveczky și András Ligeti. În prezent, își încheie pregătirea la Universitatea de Muzică Franz Liszt din Weimar sub îndrumarea dirijorilor Nicolás Pasquet și Ekhart Wycik. În 2021 a fost selectat să participe la programul de mentorat al Fundației de Muzică Contemporană Peter Eötvös, unde a lucrat cu maeștri precum Péter Eötvös, György Kurtág, Fabián Panisello și Magnus Lindberg. Din 2023 este dirijor asistent al lui Ádám Fischer în timpul „Zilelor Wagner de la Budapesta”.
Despre soliști
Ion Storojenco (violoncel)
Tânărul violoncelist Ion Storojenco a absolvit Colegiul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca, la clasa profesorului Adalbert Torok, iar mai apoi Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, cu profesorii Valentin Erben și Robert Nagy. Ulterior și-a continuat studiile la Conservatorul Superior din Paris, sub îndrumarea prof. Marc Coppey. După doi ani ca membru al Verbier Festival Orchestra, a fost numit prim violoncelist al Filarmonicii Pforzheim din Baden-Wurttenberg, Germania.
Violoncelist cu o paletă largă de activități scenice, Ion Storojenco a evoluat, în calitate de solist, cu orchestre importante din România, Moldova, Austria, Germania și Egipt și a cântat în multe ansambluri de muzică clasică, participând la diverse evenimente și festivaluri. A cântat sub baghetele unor personalități precum Daniel Barenboim, Riccardo Muti, Andris Nelsons și Adam Fischer, pășind pe scenele celor mai prestigioase săli de concert din lume Musikverein și Konzerthaus din Viena, Santori Hall din Tokyo sau Carnegie Hall din New York.
Rinat Shaham (mezzosoprană)
Prezentă în premieră la Filarmonica clujeană, mezzosoprana Rinat Shaham s-a bucurat de o stagiune 2023/24 încununată de succes prin întoarcerea sa la Bayerische Staatsoper pentru a-și relua rolul în Dido and Aeneas de Purcell, precum și rolul Margret în producția Wozzeck, înainte de a călători la Tokyo pentru a interpreta Simfonia a IX-a de Beethoven alături de maestrul Alan Gilbert și Orchestra Simfonică Metropolitană din Tokyo. Alte repere importante ale stagiunii trecute le-au reprezentat concertele cu Filarmonica din Stuttgart, unde a cântat Pulcinella de Stravinsky, și cu Orchestra Simfonică din Barcelona pentru Requiemul de Verdi.
Stagiunea trecută a fost marcată și de debutul mezzosopranei la Teatro Colon, Argentina, unde a interpretat-o pe Judith în Castelul lui Barbă-Albastră de Bartok. A urmat un concert la Wien Konzerthaus, unde a cântat Simfonia Jeremiah sub bagheta lui Marin Alsop, alături de Orchestra Simfonică Radio ORF Viena. Tot anul trecut, Rinat Shaham a interpretat Berio –Folk Songs cu Rheinische Philharmonic înainte de a merge la Opéra Royal de Wallonie – Liège pentru a cânta Fenena în Nabucco. Solista a încheiat stagiunea 2023 / 2024 la Konzerhaus din Berlin cântând Requiemul lui Mozart sub bagheta maestrului Eschenbach.
Între anii 2020 – 2022, Rinat Shaham s-a bucurat de o serie de colaborări importante, precum cele cu Gurzenich Orchester, Opera Liceu Barcelona, Orchestre National de Lille, Bochumer Symphoniker RSO Wien și Wien Konzerthaus, sub bagheta unor dirijori de top precum Karina Canellakis, Steven Sloane și Marin Alsop.
În perioada pandemiei COVID19, Rinat Shaham a înregistrat noua versiune camerală a lucrării Castelul lui Barbă-Albastră de Bartók cu Orchestra Radio din Olanda și Canellakis la pupitrul dirijoral, înregistrare care a fost difuzată în întreaga lume.
Recunoscută la nivel internațional ca fiind una dintre cele mai bune interprete ale operei Carmen de Bizet, mezzosoprana a interpretat pentru prima dată acest rol la Festivalul Glyndebourne din 2004. De atunci, ea a fost ”Carmen” în peste 45 de producții din întreaga lume, inclusiv la Viena, Roma, Berlin, Munchen, Hamburg, Stuttgart, Köln, Baden Baden, Lisabona, Toronto, Vancouver, New York, Tel Aviv, Hong Kong, Sydney, Moscova, ș.a.
Apreciată în egală măsură ca solistă de orchestră și de recital, Rinat Shaham a colaborat cu dirijori precum Sir Simon Rattle, Christoph Eschenbach, Sir Mark Elder, William Christie, André Previn, Leonard Slatkin și David Robertson în lucrări de facturi diverse, de la Bach Magnificat la Stravinsky Les Noces.
A înregistrat extrase din opere de Lully sub îndrumarea lui William Christie pentru Erato, precum și un CD solo cu Gershwin și Purcell și un altul cu Benedetto Marcello împreună cu The Viol Group „Fuoco e Cenere” la ATMA. Și-a făcut debutul în lungmetraj în calitate de ”cântăreață de jazz” în filmul lui István Szábo, Taking Sides, alături de Harvey Keitel. Interpretarea ei în rolul Carmen de la Opera Australia a fost, de asemenea, lansată pe DVD.
Bogdan Taloș (bas)
Basul Bogdan Taloș este unul dintre cei mai importanți tineri soliști de operă, recunoscut la nivel mondial datorită activității sale excepționale și a partiturilor pe care le interpretează.
Pe parcursul stagiunii 2024 / 2025, Bogdan Taloș va debuta la Metropolitan, dar și la Opera din San Francisco cu rolul Colline din Boema, iar la Opera din Düsseldorf va debuta în Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach. În ceea ce privește repertoriul concertistic, Bogdan Taloș va apărea alături de Orchestra Simfonică din Hamburg în Recviemul lui Verdi și alături de Orchestra Națională Maghiară în Legenda Sf. Elisabeta de Liszt la Concertgebouw Amsterdam, în Brussels și la Budapesta.
Cele mai noi apariții ale sale includ Leporello din Don Giovanni la Opera din Paris, debutul cu Barbă-Albastră în Castelul Prințului Barbă-Albastră la Düsseldorf, debutul ca Figaro în Nunta lui Figaro la Opera de Stat din Hamburg, ș.a. Solist de talie internațională, Bogdan Taloș a fost prezent și în producții la Covent Garden Londra, dar și la Festivalul de primăvară de la Tokio.
Printre cele mai importante roluri ale sale de la Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf se numără: Filippo în Don Carlo, Banco în Machbeth, Regele din Aida, Giorgio din Puritanii, Sarastro din Flautul fermecat, ș.a.
Absolvent al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca în 2005 (clasa prof. univ. dr. Marius Budoiu), Bogdan Taloș este, începând cu anul 2010, câștigătorul a numeroase premii ale unor competiții prestigioase de gen. Anul 2010 marchează și debutul său în operă cu Don Pasquale de Donizetti, debut urmat mai apoi de apariții pe scene lirice importante în România și peste hotare, până la prezențele sale actuale pe scenele celor mai importante opere din Europa și de peste ocean.
Repertoriul său concertistic include Recviem-urile lui Mozart, Verdi, respectiv Brahms, dar și Simfonia a IX-a de Beethoven.
Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.
Nu sunt comentarii