Seară Rahmaninov pentru melomanii clujeni cu David Itkin – dirijor și Misha Dichter – pian

concert simfonic

Seară Rahmaninov pentru melomanii clujeni cu David Itkin – dirijor și Misha Dichter – pian

Vineri, 19 aprilie 2024, ora 19, Abonament 22

Colegiul Academic

 

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

 

David Itkin dirijor

Misha Dichter pian

 

Serghei Rahmaninov

Vocalize

Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră, op. 43

Simfonia nr. 2 în mi minor, op. 27

 

Despre lucrări

Serghei Rahmaninov a fost un compozitor, pianist virtuoz și dirijor rus. A fost considerat unul dintre cei mai buni pianiști ai vremii sale și, în calitate de compozitor, unul dintre ultimii mari reprezentanți ai romantismului în muzica clasică rusă. Influențele timpurii ale lui Ceaikovski, Rimski-Korsakov și ale altor compozitori ruși au făcut loc unui stil personal, remarcabil prin melodicitate, expresivitate, texturi contrapunctice dense și culori orchestrale bogate. Pianul a ocupat un loc important în creația componistică a lui Rahmaninov, care și-a folosit abilitățile de interpret pentru a explora pe deplin posibilitățile expresive și tehnice ale instrumentului.

În cariera sa, Rahmaninov a compus în total 83 de cântece pentru voce și pian, toate fiind scrise înainte de a părăsi definitiv Rusia în 1917. Majoritatea cântecelor sale au fost compuse pe texte ale unor scriitori și poeți romantici ruși, precum Pușkin, Lermontov, Cehov, Tolstoi, ș.a. Cu toate acestea, cel mai popular cântec al său rămâne Vocalize, o lucrare fără cuvinte, aranjată mai târziu pentru orchestră. Rapsodia pe o temă de Paganini se alătură celor patru concerte pentru pian și orchestră scrise de compozitorul rus. Chiar dacă este asemănătoare concertelor pentru pian, lucrarea are o singură mișcare și a fost compusă în anul 1934. Rahmaninov însuși și-a interpretat compoziția cu ocazia premierei din toamna aceluiași an, de la Lyric Opera House în Baltimore, Maryland, alături de Orchestra Philadelphia dirijată de Leopold Stokowski. Simfonia nr. 2 în mi minor, op. 27 a fost compusă de Rahmaninov în anul 1906, la o distanță de 12 ani de la premiera dezastruoasă a Simfoniei nr. 1, eveniment care i-a cauzat și grave probleme de sănătate. Rahmaninov și-a recăpătat încrederea în sine în urma reacției entuziaste la premiera celei de a doua simfonii ale sale la începutul anului 1908. Lucrarea este una dintre cele mai populare și mai cunoscute creații ale compozitorului. Din cauza lungimii sale considerabile, Simfonia nr. 2 a fost subiectul a numeroase revizuiri, în special între anii 1940 și 1950, care au redus durata lucrării de la aproape o oră la doar 35 de minute. Înainte de 1970, compoziția a fost interpretată de obicei într-una dintre versiunile revizuite, mai scurte. Mai apoi însă, orchestrele au folosit aproape exclusiv versiunea completă, deși uneori cu omiterea unei repetări a expoziției din prima parte.

 

Despre dirijor

David Itkin

___________________________________________________________________________

David Itkin este un dirijor și compozitor american, fost director muzical și dirijor al Orchestrei Simfonice din Arkansas, iar în prezent director muzical și dirijor al Orchestrei Filarmonicii din Abilene, precum și profesor de muzică și director de studii orchestrale la Colegiul de Muzică al Universității din North Texas, SUA.

Anterior, David Itkin a fost director muzical și dirijor al Filarmonicii din Las Vegas, director artistic și dirijor al McCall Summerfest din McCall, Idaho, precum și director muzical și dirijor al Lake Forest Symphony (Chicago), Kingsport Symphony, Birmingham Opera Theatre și Lucius Woods Music Festival (Wisconsin).

Cariera dirijorului american l-a purtat în 45 de state americane și 15 țări din Europa, Orientul Mijlociu și Asia, incluzând concerte și înregistrări cu Orchestra Simfonică din Winnipeg, Slovenska Filhamonija, San Diego Symphony și Filarmonica din Seul. Alte apariții ca dirijor invitat includ concerte cu Filarmonica din Colorado, Annapolis Symphony, National Repertory Orchestra, Fort Worth Symphony, Illinois Symphony, Delaware Symphony, New Hampshire Symphony, Cheyenne Symphony și orchestrele de cameră din Indianapolis, Baltimore și Reno.

Prima sa carte, Conducting Concerti, a fost lansată în august 2014 și a fost foarte bine primită de critici. Samuel Adler a numit-o „o completare neprețuită în lumea manualelor de dirijat”. Următoarea carte, The Conductor’s Craft, a fost publicată de GIA Publications (Chicago) în decembrie 2021.

În calitate de compozitor, David Itkin a compus coloana sonoră a filmului – Sugar Creek, înregistrată în anul 2006 cu Arkansas Symphony pentru lansarea filmului din 2007. În ceea ce privește creațiile sale simfonice, cele mai importante sunt Jonah, un poem simfonic pentru narator și orchestră, și Exodus,  acesta din urmă fiind un oratoriu în trei părți, care a fost prezentat în premieră în aprilie 2005, la Little Rock, avându-l pe actorul William Shatner ca narator. Lucrarea a fost lansată la nivel mondial pe CD în anul 2008.

În anul 2009, David Itkin a primit atât titlul de Doctor Honoris Causa al Lyon College, cât și premiul Above the Barre de la Ballet Arkansas.

 

Despre solist

Misha Dichter

Moștenirea muzicală a pianistului Misha Dichter provine din cele două mari tradiții pianistice ale secolului XX: Școala romantică rusă, personificată de Rosina Lhevinne, mentorul său de la Juilliard, și stilul clasic german, care i-a fost transmis de Aube Tzerko, fost elev al lui Artur Schnabel. Pianistul american dezvăluie această dublă moștenire în recitalurile sale solo și în concertele realizate cu aproape toate orchestrele majore din lume, interpretând compozițiile de mare virtuozitate ale lui Liszt, Rahmaninov și Ceaikovski, precum și lucrări aparținând lui Mozart, Beethoven, Schubert și Brahms.

Înregistrările realizate de Misha Dichter pentru Philips, RCA, Music Masters și Koch Classics ilustrează și mai bine preocupările sale muzicale. Acestea includ concertele pentru pian de Brahms cu Kurt Masur și Orchestra Gewandhaus din Leipzig, dar și lucrări solo de Brahms, inclusiv Variațiunile Händel, sonate pentru pian de Beethoven, integrala Rapsodiilor maghiare de Liszt, Concertele pentru pian de Liszt cu Andre Previn și Orchestra Simfonică din Pittsburgh și Rapsodia albastră de Gershwin cu Neville Marriner și Orchestra Philharmonia, precum și muzică de Chopin, Musorgski, Schubert, Schumann, Stravinsky și Ceaikovski.

Un exponent notoriu al lucrărilor pentru pian ale lui Liszt, Misha Dichter a fost onorat în 1998 cu „Grand Prix International du Disque Liszt”, acordat pentru înregistrarea Phillips a transcripțiilor pentru pian ale celebrului compozitor.

Un activ muzician de cameră, Misha Dichter a colaborat cu majoritatea celor mai buni instrumentiști de coarde din lume și cântă frecvent cu Cipa Dichter, soția sa, în recitaluri pentru pian duo și concerte în toată America de Nord și în Europa, precum și la festivaluri muzicale de vară de top din SUA, cum ar fi Ravinia, Caramoor, Mostly Mozart și Aspen Music Festival. Cei doi muzicieni au adus pe scena de concert multe lucrări din repertoriul pentru două piane și pentru pian la patru mâini, până acum neglijate, inclusiv premiera mondială a Concertului pentru două piane de Robert Starer, premiera mondială a primei părți a versiunii pentru două piane a Simfoniei nr. 13 de Șostakovici, etc.

Cursurile de măiestrie pe care Misha Dichter le susține în cadrul unor festivaluri de muzică, dar și la universități precum Juilliard, Curtis, Eastman, Yale, Harvard și Conservatorul din Amsterdam sunt frecventate de un număr mare de muzicieni.

Pianistul american Misha Dichter s-a născut la Shanghai în 1945, părinții săi polonezi părăsind Polonia la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. S-a mutat împreună cu familia sa în Los Angeles la vârsta de doi ani și a început să ia lecții de pian patru ani mai târziu. În afară de studiile cu Aube Tzerko, Misha Dichter a studiat compoziția și analiza muzicală cu Leonard Stein, un discipol al lui Arnold Schoenberg. Ulterior, a venit la New York pentru a lucra cu Rosina Lhevinne la Juilliard. La vârsta de 20 de ani, în timp ce era încă înscris la Juilliard, s-a înscris și Concursul Ceaikovski din 1966 de la Moscova, unde, repertoriul ales – muzică de Schubert și Beethoven, Rachmaninov și Stravinski – a reflectat cele două influențe majore asupra dezvoltării sale muzicale. Triumful uluitor al lui Misha Dichter la acel concurs i-a lansat cariera internațională. Aproape imediat după aceea, a interpretat Concertul pentru pian nr. 1 de Ceaikovski la Tanglewood cu Emerich Leinsdorf și Orchestra Simfonică din Boston, un concert care a fost transmis în direct la nivel național pe NBC și înregistrat ulterior pentru RCA. În 1968, Misha Dichter și-a făcut debutul cu Leonard Bernstein și Filarmonica din New York, interpretând același concert. Au urmat mai apoi apariții cu cele mai importante ansambluri europene, inclusiv Filarmonica din Berlin, Concertgebouw din Amsterdam și principalele orchestre din Londra, precum și spectacole regulate cu marile orchestre americane.

Scriitor desăvârșit, Misha Dichter a contribuit cu numeroase articole la publicații importante, inclusiv la The New York Times.

__________________________________________________________________________________

Biletele online se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locația acestuia, în limita locurilor disponibile.

Lasă un comentariu