Calendar de Advent… de unde vine acest concept?

Ne apropiem de sărbătoarea mult așteptată. În ultimii ani ne bucurăm alături de copiii noştri descoperind surprizele unui CALENDAR ADVENT.

Dar de unde vine acest concept? Iată o scurtă istorie a acestuia.

Ce este Adventul?
Cuvântul „advent” derivă din cuvântul latin pentru „venire”. Istoricii estimează că Adventul a fost sărbătorit încă din secolul al IV-lea.
 Este vorba, de fapt, de un vechi obicei catolic, care a fost adoptat în ultimii ani şi de alţi credincioşi. Calendarele sunt cu sertare numerotate, cârlige de rufe, de care se agăţă punguţe şi săculeţi brodaţi cu numere, în care sunt strecurate mici daruri, un verset, o bucățică de ciocolată sau sarcini jucăușe pentru a petrece timp cu familia.
Timpul Adventului nu este un timp de post, de tristețe, ci un timp de profundă așteptare a venirii Mântuitorului. Pregătirea spirituală pentru această venire implică reflecția și metanoia, așa încât culoarea liturgică este culoarea violet (cu excepția celei de-a treia duminici din Advent, numită Gaudete, când bucuria trecerii primei jumătăți a timpului de așteptare transformă violetul în roz).  Wikipedia

Ca o concluzie, Adventul este timp de bucurie și liniște, în așteptarea Crăciunului.

Ce presupune un Calendar de Advent?

⭐️Calendarul ADVENT este mai mult decît o numărătoare inversă, zilele ADVENT-ului sunt zile în care suntem invitați să ne bucurăm de un timp de reflecție și spiritualitate, este un timp al celebrării celor care secole de-a rândul au așteptat venirea lui Hristos.

„Adventul începe în a patra duminică înainte de 25 decembrie, așa că data diferă de la an la an, între 27 noiembrie și 3 decembrie. În fiecare dintre cele patru duminici de Advent se țin slujbe speciale, în pregătirea Crăciunului, iar în mijlocul familiilor este o tradiție aprinderea unei lumânări din coronița de Advent. Tradiția datează de la mijlocul secolului al XIX-lea, când protestanții germani făceau urme de cretă pe uși sau aprindeau lumânări pentru a număra zilele înainte de Crăciun.

Istoria primului calendar de Advent

Se spune că primul calendar Advent a apărut în Germania în jurul anilor 1900, fiind creat de Gerhard Lang. Acesta a fost inspirat de un calendar făcut de mama sa care conținea 24 de imagini colorate atașate de o bucată de carton. Lang și-a modificat calendarele pentru a include ușile mici care sunt un element de bază al majorității calendarelor de Advent de astăzi.

Obiceiuri de Advent în Transilvania

În Transilvania, Adventul este un obicei tot mai recent, iar de prin anii ‘60 s-a răspândit mai mult sub influența sașilor deja plecați în Germania. În unele comunități a fost adoptat, în altele a fost privit ca o invenție modernă și celebrat doar prin slujbele religioase speciale. Oricum, în general, sașii din Transilvania l-au sărbătorit ceva mai rezervat decât în Vest, urmând un ritm firesc al pregătirilor care oricum se făceau înaintea sărbătorilor.

Balul de Sf. Katharina, pe 25 noiembrie, încheia în mod tradițional petrecerile cu dans, până la Crăciun. În Advent, corurile și fanfarele începeau repetițiile pentru cântecele de Crăciun. Tot devreme, din primele zile ale Adventului încep și copiii, sub îndrumarea preotului sau a dascălilor să-și intre în rolul  ales pentru sceneta Nașterii Domnului, nelipsită de Crăciun.

La Cisnădioara s-a ținut mult timp tradiția ca în fiecare duminică de Advent, corul să țină un mic concert de cântece de Crăciun, pe treptele bisericii.

În multe comunități, coroanele de Advent și lumânările de ceară erau făcute manual, în casă. Turnatul lumânărilor era de obicei treaba băieților tineri, iar coronițele de brad erau împletite în general de femeile mai în vârstă.

Sursa: Povești săsești

Curiozități

  • Potrivit Guinness World Records, cel mai mare calendar de Advent din lume a fost construit în 2007 în gara St. Pancras din Londra. Calendarul masiv, care măsura aproximativ 71 de metri înălțime și 23 de metri lățime, a sărbătorit redeschiderea stației în urma unei renovări.
  • În anii 30 calendarele de Advent erau la mare căutare în Germania. Lucrurile au luat o întorsătură în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când hârtia a fost raționalizată și regimul nazist a interzis tipărirea calendarelor ilustrate. Ca parte a efortului său de a sărbători Crăciunul, naziștii și-au creat ulterior propriul calendar de Advent – încorporând svastici și alte simboluri,  pentru a fi distribuit mamelor și copiilor.

Calendarul Advent a devenit cunoscut în SUA după război

La sfârșitul războiului, companiile  care au reușit să se pună pe picioare au revenit la tipărirea calendarelor tradiționale de Advent de Crăciun și așa au ajuns și în toată Europa și în America.

În jurul anului 1946, calendarul Advent, așa cum îl știm astăzi, a devenit cunoscut în SUA. Richard Sellmer a creat un parteneriat cu președintele Dwight Eisenhower (1953-1961), care a fost fotografiat împreună cu familia, deschizând un calendar de Advent. Această imagine a apărut în mai multe ziare naționale și a dus la popularizarea acestui tip de calendar și vânzarea lui în peste 25 de țări.

 

Iar Calendarul Advent îți oferă 24 de momente în care să descoperi cu bucurie de copil surprize pentru întreaga familie.”

Lasă un comentariu