Concert vocal-simfonic în așteptarea noii stagiunii

Laureați ai bursei Moștenitorii României Muzicale într-un concert vocal-simfonic

 

 Vineri, 20 septembrie 2024, ora 19

Colegiul Academic

 

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

 

Cristian Mandeal dirijor

 

Alexandru Costea contratenor

Petru Pane clarinet

Antoniu Nagy pian

laureați ai bursei Moștenitorii României Muzicale

 

Carl Maria von Weber

Concertul nr. 1 în fa minor pentru clarinet

Christoph Willibald Gluck

Aria Che farò senza Euridice din opera Orfeu și Euridice

Georg Friedrich Händel

Aria Cara Sposa din opera Rinaldo

Johann Strauss-fiul

Aria Ich lade gern mir Gäste ein din opereta Liliacul

Franz Liszt

Concertul nr. 1 pentru pian, în Mi bemol Major, S. 124

În așteptarea deschiderii noii stagiuni 2024/2025 la Filarmonica de Stat „Transilvania”, melomanii sunt invitați în Auditorium Maximum / Colegiul Academic, vineri, 20 septembrie 2024, ora 19.00, la un concert vocal-simfonic în cadrul căruia vor urca pe scenă laureați ai bursei Moștenitorii României Muzicale – Alexandru Costea (contratenor) și Petru Pane (clarinet), alături de Antoniu Nagy (pian), acompaniați de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, dirijorul principal al Filarmonicii clujene.

Proiectul „Moștenitorii României muzicale” este unul dintre cele mai relevante programe de promovare și susținere a tinerilor muzicieni, un proiect Radio România Muzical și Rotary Club Pipera derulat din 2018, având două direcții: recitaluri și concerte cu tineri muzicieni deja consacrați la nivel internațional, susținute în săli relevante din București și din țară, dar și concursul pentru o bursă în valoare de 4500 euro, care se adresează muzicienilor cu vârste între 16 și 24 ani.

 

 Despre dirijor

Cristian Mandeal 

Cristian Mandeal este dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii clujene începând cu stagiunea 2023/2024.

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal s-a aflat la pupitrul majorității orchestrelor din România, dar și al unor orchestre de prestigiu de pe scenele internaționale.

Cristian Mandeal a studiat pianul, compoziția (cu Ștefan Niculescu) și dirijatul (cu Constantin Bugeanu) la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, perfecționând-se apoi cu Herbert von Karajan (Berlin) și Sergiu Celibidache (München). Parcursul său profesional a început cu activitatea de corepetitor la Opera Română din capitală (1974/1977), devenind ulterior dirijorul Filarmonicilor din Târgu-Mureș (1977/1980), Cluj (1980/1987) și București (1987/2009). De asemenea, a fost Director Artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, edițiile 2001 și 2003.

În paralel cu funcțiile deținute în România, Cristian Mandeal a fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra din Haifa (1999/2002) și al Orchestrei Naționale Basce din San Sebastián, Dirijor Permanent al Orchestrei „Haydn” din Bolzano e Trento (2000/2003), Dirijor Invitat Permanent al Orchestrei „Halle” din Manchester (2005/2010), al Filarmonicii din Belgrad (2006/2007) și al Filarmonicii din Copenhaga.

În ampla listă a orchestrelor internaționale cu care a colaborat, se regăsesc câteva dintre ansamblurile de frunte: Wiener Oper Orchester, Deutsche Oper Orchester Berlin, Staatskapelle Berlin, Staatskapelle Dresden, Dresdner Philharmonie, Münchner Philharmonie, Bayerisches Rundfunk Orchester, Hessisches Rundfunk Orchester, Oper und Museumsgesellschaft Orchester din Frankfurt, Südwest Rundfunk Orchester din Baden Baden și Saarbrücken, London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, BBC London Orchestra, BBC Scottish Orchestra din Glasgow, City of Birmingham Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra Liverpool, RTE-Dublin, Orchestre Nationale de Belgique, Filarmonica Cehă, Orchestra Simfonică și Orchestra Radio din Praga, Orchestra Radio Slovenă din Ljubljana, Orchestra della Santa Cecilia din Roma, RAI Milano, Orchestra National de Catalunia din Barcelona, Israel Philharmonic Orchestra din Tel Aviv, Jerusalem Symphony Orchestra, Gulbenkian Orchestra și Orchestra Națională Portugheză din Lisabona, Orchestrele Filarmonicilor din Tokyo, São Paulo, Ciudad de Mexico, Helsinki, Monte Carlo, Copenhaga, Moscova, Varşovia, Sofia, Belgrad, Zagreb, Göteborg Symphony Orchestra.

Cristian Mandeal a fost invitat în cadrul unor festivaluri de mare anvergură: Festivalul Internațional „George Enescu”, Festivalul „Primăvara de la Praga” și „Toamna Pragheză”, Bloomington Festival din SUA, Tivoli Festival din Copenhaga, Quincena Musical din San Sebastián, Festivalul „Hannover 2000”, Festivalurile de la Istanbul, Ankara, Atena, Thessaloniki, Lisabona, Santander, Brescia-Bergamo, Ravello, Brno, Festivalul „Janáček” din Ostrava, BEMUS Festival din Belgrad. În sălile unde a avut ocazia să evolueze – Wiener Staatsoper, Festspielhaus din Salzburg, Gewandhaus Leipzig, Berliner Philharmonie, Schauspielhaus Berlin, Concertgebouw din Amsterdam, Alte Oper din Frankfurt, Rudolphinum din Praga, Gran Auditorio din Madrid, Usher Hall din Edinburgh, Gasteig și Herkulessaal din München, City of Birmingham Concert Hall, Bridgewater Hall din Manchester, Santori Hall din Tokyo – dirijorul a colaborat cu cei mai renumiți artiști ai lumii muzicale internaționale: Radu Lupu, Ileana Cotrubaș, Renato Bruson, Mstislav Rostropovici, Alicia de Larrocha, Ivo Pogorelici, Krystian Zimerman, Bruno Leonardo Gelber, Nelson Freire, Gerhard Oppitz, Grigori Sokolov, Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Julian Rachlin, Victoria Mulova, Shlomo Mintz, Frank Peter Zimmermann, Isabelle Faust sau Maurice André.

Repertoriul extraordinar de vast al dirijorului Cristian Mandeal (atât în domeniul simfonic, cât și în cel de operă) se concentrează, în special, pe secolul al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea. A dirijat peste șaizeci de prime audiții absolute, lucrări ale compozitorilor români, dar și ale unor compozitori străini, în parte dedicate dirijorului însuși. Este un promotor neobosit al creației lui George Enescu, promovând-o pe toate meridianele. Un capitol aparte îl reprezintă opera Oedipe, pe care a prezentat-o în primă audiție britanică, la Festivalul de la Edinburgh (2002), și italiană, la Teatro Lirico din Cagliari (2005). În anul 2008, a devenit Președintele Societății „George Enescu” din Londra.

Printre sutele de minute imprimate la case de discuri ca Electrecord, BMG Ariola (Germania), AIX Record (SUA), Claves (Elveţia), Bis (Suedia) și Halle Lable (Marea Britanie), se regăsește integrala Simfoniilor lui Anton Bruckner (cu Orchestra Filarmonicii din Cluj). Cristian Mandeal a primit numeroase premii și distincții: Ordinul Italian „Steaua Solidarităţii Italiene” în grad de Mare Ofiţer, Cavaler și Membru al Consiliului de Onoare al Ordinului Național „Pentru Merit-Mare Cruce”, Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Premiul Fundaţiei Culturale Române, Premiul Radio Cultural, Premiul „Ionel Perlea”, Premiul „Dinu Lipatti” sau Medalia „George Enescu”.

Un punct de maxim interes din perioada recentă de activitate a lui Cristian Mandeal este reprezentat de colaborarea cu Orchestra Română de Tineret, pe care o educă și dirijează constant încă de la înființare (2008), aducând-o, într-un timp record, la un nivel emblematic pentru cultura românească actuală.

 

 

Despre soliști

 Alexandru Costea

 

Voce rară în peisajul liric românesc, tânărul contratenor Alexandru Costea este în plină evoluție și dezvoltare a unei cariere care se anunță una dintre cele mai remarcabile pe scenele naționale și internaționale, demonstrându-și talentul și dedicarea în fiecare rol interpretat.

În perioada 8-12 iulie 2024, Alexandru Costea s-a perfecționat sub îndrumarea renumitei Sonia Prina la cursurile academiei “Teatro alla Scala”. Anul 2024 a marcat și debutul său în rolul lui Ruggiero din opera „Alcina” de G.F. Handel, în parteneriat cu Festivalul liric Ierusalim și Opera Națională București. În 2023, a strălucit în rolul Cherubino din „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart la Opera Națională din Cluj- Napoca, precum și în rolul Prințului Orlofsky din opereta „Liliacul” de J. Strauss.

Debutul său în „La prova di un’opera seria” de Francesco Gnecco, în rolul Il Falsettista la Teatro Sociale Rovigo, sub conducerea dirijoarei Elisabetta Maschio, a avut loc în 2023. În 2022, a interpretat cu succes rolul Decebalo în premiera națională a operei „Traiano in Dacia” de Giuseppe Nicolini, sub bagheta maestrului David Crescenzi.

Contratenorul Alexandru Costea și-a încheiat studiile de licență la Universitatea Națională de Muzică din București și a beneficiat de o bursă la Conservatorul Arrigo Boito din Parma, Italia, studiind cu maeștri ai genului baroc. În plus, el a câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale, printre care Marele Premiu la The “Emil Rotundu” Canto & Piano International (Timișoara, iunie 2020) și la Concursul Internațional “Remember Enescu” (Bușteni, noiembrie 2019). Alte distincții notabile includ Premiul I la Concursul Internațional de Interpretare “Erich Bergel – Dorothy Kitchen” (Sibiu, noiembrie 2017) și la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală “George Enescu” (Tulcea, 2018).

Din 2023, este membru al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”.

 

Petru Pane

__________________________________________________________________________________________

Petru Pane este unul dintre cei mai reprezentativi tineri muzicieni ai generației sale. La numai 19 ani, a câștigat peste 15 Premii I la concursuri naționale și internaționale și a cântat în postură solistică alături de 10 Orchestre Filarmonice de Stat.

În prezent este student la Universitatea Națională de Muzică București, secțiile clarinet (clasa conf. univ. dr. Emil Vișenescu) și dirijat orchestră (clasa maestrului Cristian Mandeal). De-a lungul timpului a beneficiat de îndrumarea mai multor soliști și profesori internaționali de excepție, precum Fabio di Casola (Zürich), Florent Héau (Paris), Spyros Mourikis (Atena), Tibor Reman (UdK Berlin), Tomaž Močilnik (Frankfurt), Hermann Stepánsson (Stockholm), Nicolas Baldeyrou (Lyon), Francis Benda (Basel).

A cucerit Premiul I la prestigiosul concurs de la Sofia „Sava Dimitrov International Clarinet Competition”, iar în anul 2022 a câștigat Premiul I la concursurile „USA International Music Competition” (Atlanta), „Swiss International Music Competition” (Lugano), „Caneres International Music Competition” (Viena), „Birmingham International Music Competition”, „VCMA Vienna Competition” și „Euterpe Music Awards” (Berlin, 2023).

Petru Pane a debutat ca solist la vârsta de 14 ani, alături de Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău. De atunci și până în prezent a fost invitat alături de ansambluri precum Orchestra Națională de Cameră Chișinău, Vratsa Symphony Orchestra, filarmonicile din Oradea, Sibiu, Craiova, Botoșani, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureș etc., cântând sub bagheta unor dirijori precum Cristian Mandeal, Gabriel Bebeșelea, Gheorghe Costin etc.

A susținut recitaluri la Berlin (Konzerthaus, Kleiner Saal), Atena (Parnassos Hall), Londra (Sala „George Enescu”), New York (Sala ICR NY), Viena și Berlin (sălile de concert ale ambasadelor), București (Ateneul Român), alături de pianiștii Andrei Licareț, Eva Garet, Oxana Corjos, Daniel Dumitrașcu etc.

În aprilie 2021, a susținut un prim turneu național în calitate de solist, cu Preludii dansante pentru clarinet și orchestră de Witold Lutosławski, turneu promovat de Institutul Polonez din București, continuând, în următorul an, cu un nou turneu național, de data aceasta ca solist al Concertului pentru clarinet și orchestră de Aaron Copland. De asemenea, este protagonist al turneului național „O harpă de poveste”, inițiat în 2020, alături de harpista Maria Bîldea și reiterat în anii următori alături de Adriana Cazacu.

Activitatea sa interpretativă s-a extins din momentul în care a câștigat audiția pentru partida de clarinet din cadrul Orchestrei Române de Tineret, devenind, la numai 16 ani, cel mai tânăr suflător din istoricul orchestrei, alături de care s-a aflat pe mari scene: Festivalul „George Enescu” (2021, 2023), Young Euro Classic (Berlin, 2023) sau Festivalul Schleswig-Holstein, (Elbphilharmonie Hamburg, 2022).

Este câștigătorul bursei SoNoRo (Traunstein, 2022), al „Career Project Prize” – Tizziano Rosetti Music Academy (Lugano, 2023), Tibor Varga Academy (Sion, 2023) și în cadrul „Moștenitorii României Muzicale” (București, 2022, 2023).

În septembrie 2023 a concertat ca solist, alături de Romanian Chamber Orchestra, în Festivalul Internațional „George Enescu”, iar în ianuarie 2024, a interpretat formidabilul Concert pentru clarinet și orchestră de Aurel Stroe alături de Filarmonica din Sibiu, în cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naționale.

Antoniu Nagy

___________________________________________________________________________

Antoniu Nagy s-a născut la Oradea, în 2000. A început studiile muzicale la vârsta de 12 ani în Brescia, Italia, unde a studiat pianul timp de 3 ani sub îndrumarea maestrului Stefano Miceli. La vârsta de 15 ani s-a mutat înapoi în orașul său natal unde a rămas până la absolvirea Liceului de Arte din Oradea absolvind la clasa profesoarei Judith Rado. În iulie 2023 a absolvit studiile de licenţă la Academia Națională de Muzică Gheorghe-Dima din Cluj-Napoca, ȋn clasa profesorului Daniel Goiţi. În prezent se află ȋn ultimul său an de studii masterale ȋn cadrul Conservatorului din Amsterdam, sub ȋndrumarea profesorului Naum Grubert la clasa de pian modern si a profesoarei Olga Pashchenko la clasa de fortepiano.

A obţinut rezultate foarte bune la numeroase concursuri prestigioase, atȃt la nivel naţional, cȃt şi la nivel internaţional. Dintre aceste premii, se remarcă: Premiul al II-lea la “Milano Pianotalents International Piano Competition 2015”, Premiul al II-lea la “American Protege Music International Competition 2016” din New York, Premiul I la Olimpiada Națională de Interpretate Instrumentală de la Craiova din 2018, Premiul al II-lea la “Concursul International Mihaela Ursuleasa 2018” de la București , Premiul I la “Constanta International Piano Competition” din 2019, Premiul I la “Leopold Bellan International Music Competition 2020” din Paris, Premiul I și Premiul Bosendörfer la “Concursul International de Interpretare din Oradea 2021” , Premiul al III-lea la “Concursul International Carl Filtsch 2021” din Sibiu, Premiul I și Marele Premiu la “Concursul International Sabin Păutza 2021” de la Reșița, Premiul I la “Concorso Pianistico San Dona di Piave”, Premiul al III-lea la “Grand Prix New Hope 2022” din Cluj-Napoca, Premiul I la “International Piano Competition Cote d’Azur 2022” de la Nisa și altele.

A fost bursier în cadrul Programului Tinere Talente al Fundației Regale Prințesa Margareta în anii 2021-22 şi bursier UNIMIR ȋn 2022-23.

De-a lungul anilor a desfăşurat o bogată activitate artistică, prin concertele şi recitalurile propuse ȋn diferite ţări, precum: Italia, Franța, Spania, Polonia, Germania, Olanda, Austria, Romania, Statele Unite și Japonia.

Printre realizările sale artistice mai importante se numără apariții în săli prestigioase precum Carnegie Hall (Weill Hall) din New York, Teatrul Gaetano Donizzetti din Bergamo, Auditorium di San Barnaba în Brescia, Teatrul Regina Maria și Sala Filarmonicii din Oradea, Act City Hamamatsu Concert Hall din Japonia, Teatrul Odeon din București, Sala Thalia din Sibiu, Salon Bosendorfer în Viena, Sala Cortot din Paris, Auditorium Maximum la Cluj, Ateneul Romȃn si Filarmonica din Haarlem.

A concertat ȋn calitate de solist atȃt ȋn ţară, cȃt şi ȋn străinătate cu orchestre precum: Orchestra Filarmonicii din Arad, Orchestra Filarmonicii din Sibiu, Orchestra Kalaus de la Nisa, Orchestra Operei Comice din București, cu Orchestra Academiei Naționale de Muzică G. Dima din Cluj-Napoca, Orchestra Filarmonicii din Oradea şi cu Orchestra Naţionala Simfonică a Romȃniei, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal. În noiembrie 2023 a concertat in Bernard Haitink Hall, Amsterdam, şi ȋn Sala mare a Filarmonicii din Haarlem alături de Orchestra Conservatorului din Amsterdam condusă de maestrul Ed Spanjaard.

De-a lungul anilor a avut ocazia de a se perfecționa sub îndrumarea mai multor artiști consacrați precum: Daniel Goiţi, Stefano Miceli, Roland Proll, Polina Osetinskaya, Elizabeth Sombart, Constantin Sandu, Gottlieb Wallisch, Constantino Mastroprimiano, Alexandar Madzar.

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Lasă un comentariu