“Fă-ți timp pentru a fi un fluture”

Expoziție de fluturi

„𝐅ă-ț𝐢 𝐭𝐢𝐦𝐩 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐟𝐢 𝐮𝐧 𝐟𝐥𝐮𝐭𝐮𝐫𝐞.”– Gillian Duce

Vă recomandăm să nu ratați

  o nouă ediție a expoziției de fluturi vii – ”Petale Zburătoare – Lepkék a levegőben”

o experiență colorată, animată de o frumusețe aparte .  Numeroase specii de fluturi vii, printre care și fluturele monarh, vă așteaptă să le admirați la Grădina Botanică “Alexandru Borza” Cluj-Napoca Universitatea Babeș-Bolyai.

La Expoziția de fluturi vii veți vedea peste 20 de specii exotice de fluturi, preponderent din zona Amazonului și a Asiei.

🦋 Vă veți minuna de fluturii gigant cu aripile albastre, o specie de Morpho din America de Sud. Puteți admira una dintre cele mai cunoscute specii de fluturi din lume, cei mai buni migratori, fluturii monarhi. Știați că aceștia migrează în fiecare an mii de km, din America de Nord până în nordul Americii de Sud, iar generaţia următoare este cea care migrează înapoi? În ceea ce privește durata lor de viață acești fluturii în expoziție trăiesc cam 2 săptămâni; în natură depinde de habitat şi de prezenţa prădătorilor.

🦋 Expoziția are loc în perioada

23.09.23, până în 08.10.23 ,ora 10:00 – 16:00

în sera de lângă Institutul Botanic (sera în fața căreia se află colecția de cactuși).

Orele de vizitare sunt astfel alese pentru ca fluturii să fie în perioada de maximă activitate.
De luni până vineri, între orele 10h-13h au prioritate grupurile organizate (15-25 persoane), pe bază de programare în avans cu cel puțin o zi înaintea vizitei, la adresa:
Pentru grupurile organizate perioada de vizitare este de 20 de minute.
Ultima intrare în expoziție se face la ora 15h45.
Vă rugăm să luați în considerare timpul de așteptare la casa de bilete și din fața serei expoziției!
Intrarea în incinta expozițională se face pentru un număr limitat de persoane. Echipa expoziției vă va îndruma în privința vizitei, astfel încât experiența să fie plăcută pentru toți cei care ne calcă pragul, asigurându-se în același timp și binele animalelor vii din expoziție.

Știați că?

🦋 Fluturele monarh este cel mai longeviv fluture și migrează peste 4000 de km din America de Nord în Mexic!

🦋 Fluturele Morfo albastru Menelaus este o specie de fluturi spectaculoși. Aripile sale pot avea dimensiuni impresionante, ajungând până la 12 cm, dar culoarea acestora, de un minunat albastru iridescent, strălucitor, combinat cu negru, l-au făcut să fie cunoscut în lumea întreagă.

🦋 Fluturele ochi de păun este unul dintre cei mai frumoși fluturi care zburdă pe teritoriul Europei și al țărilor din Asia cu climă temperată. După înfățișarea suprafețelor exterioare ale aripilor sale (pete colorate în albastru, negru și galben, asemănătoare unor ochi, pe un fundal roșiatic, maroniu), ne putem da seama cu ușurință de unde își are această denumire.

🦋 Fluturii bufniță fac parte din genul Caligo (în latină “caligo înseamnă “întuneric”) și se numesc astfel datorită aspectului aripilor lor ce amintesc de ochii unei bufnițe. Trăiesc în pădurile luxuriante din Mexic, America Centrală și de Sud. Având dimensiuni impresionante, aripile atingând chiar și 20 de cm, pot zbura doar pe distanțe de câțiva metri deodată.

🦋 Papilio Ulysses este cunoscut și sub numele de Împăratul Albastru sau Fluturele lui Ulise. Este un fluture de tip coadă-rândunicii, de dimensiuni mari, și pe care îl regăsim în regiuni din Australia (regiuni din nord-estul Australiei), Indonezia, Papua Noua Guinee, dar și în Insulele Solomon din Oceanul Pacific. Partea externă a aripilor impresionează prin albastrul sau electrizant și strălucitor, în timp de părțile interioare sunt de un maro și negru discret.

Accesul la expoziție este inclus în biletul de intrare în Grădina Botanică.

Prețul biletelor

  • 15 lei / adult (9 lei – în intervalul în care serele sunt închise)
  • 7 lei / copii peste 3 ani, elevi, studenți de la alte universități cu vârsta de până la 26 de ani, pensionari (5 lei – în intervalul în care serele sunt închise)

Accesul (*) este gratuit pentru:

  • studenții și angajații Universității Babeș-Bolyai
  • copiii sub 3 ani
  • persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora
  • copiii proveniți din casele de copii sau plasament familial
  • veteranii de război

* în baza actelor doveditoare

Lasă un comentariu