Dragi cititori, mici și mari, la Cluj se întâmplă lucruri minunate!
Urmează o serie de evenimente și întâlniri ce au în centrul atenției cartea. Lansări, dezbateri, conferințe, întâlniri cu scriitori, ateliere de lectură, cluburi de carte toate au un scop comun: să ne îmbunătățească starea de spirit, să ne ajute în dezvoltarea noastră, să socializăm și muuulte altele.
Dar hai să vedem cum ne organizăm agenda pentru următoarea perioadă:
19 septembrie ora 14:00 Când și cum începem să le citim copiilor -LIVE și Gratuit- cu Mădălina Bratosin și Dana Ryffel pe contul de Instagram SleepBuddyMadalina .
Câteva din topicurile pregătite:
- Când și cum introducem cărțile în rutina copiilor?
• Cum alegem cărțile potrivite pentru copil, în funcție de vârstă și temperament?
• De ce este benefic cititul la vârste mici?
• Ce fac dacă am un copil care nu este interesat de cărți?
20 septembrie ONLINE și Gratuit Ateliere de filosofie cu Club de filosofie cu copiii
- atelierele sunt gratuite și sunt destinate copiilor cu vârste între 7/8 și 12/13 ani;
- la aceste ateliere, facilitatorul propune o temă de discuție;
- copiii sunt încurajați să își exprime ideile, să le asculte cu atenție pe ale celorlalți și să se gândească la ele;
- abordarea pe care o propunem în aceste ateliere este cea a “filosofiei pentru/cu copiii” (p4c)
Primul atelier de filosofie este animat de Cosmin, și este despre alegeri. Cine suntem noi? Ce ne place și ce nu ne place? De ce vrem să placem altora mai degrabă decat nouă înșine? O să vorbim despre cum alegem cine suntem, cum ne alegem prietenii sau chiar hainele. Și mai ales despre cât de important este să fim cu adevărat fericiți cu alegerile pe care le facem. Atelierul este inspirat de povestea “Fetiței căreia nu îi plăcea numele său”, de Elif Shafak. Cosmin îi așteaptă pe copii pe Zoom vineri, 20 septembrie, orele 6.00 p.m.
Al doilea atelier de filosofie este propus de Liana, cu titlul intrigant The Rock That Doesn’t Rock. Discuția va porni de la o piatră mai bizară din Finlanda, Kummakivi, numită cum altfel decât The Strange Rock. Atelierul va avea loc marți, 24 septembrie, orele 6.00 p.m., pe Zoom.
Pentru înscrierea copiilor, vă rugăm să completați cât mai rapid posibil formularul de înscriere. Veți primi link-ul de Zoom pentru atelier în dimineața zilei respective (20 respectiv 24 septembrie). Verificați datele și orele și alegeți cu înțelepciune.
1) doi motani pe o trotinetă Între Lacuri; 2) libris.ro; 3) Wikipedia.
21 septembrie, ora 12:00 Deschide o carte ilustrată Cu Ale aka Clujul Copiilor la Biserica reformată din cartierul Dâmbul Rotund
- ateliere gratuite de lectură pentru copii 5-12 ani.
- ne adresăm copiilor bilingvi, maghiari și tuturor care vor să descopere armonia limbii române prin lectura cărților ilustrate). Citim cu voce tare, purtăm conversații pentru înțelegerea textului, exersăm puțină gramatică, explorăm frumusețea ilustrațiilor.
21 septembrie, ora 11:00 Sâmbătă de poveste cu Cepelică pentru copii 7-10 ani alături de Alina Oancea la Bookstory
Fermecătoare ca un basm și mai distractivă decât desenele animate, Aventurile lui Cepelică, acum într-o nouă traducere la editura Humanitas, este o carte fără seamăn, care a încântat și continuă să încânte generații la rând.
Preț 40 lei
Pentru înscriere vă rugăm completați formularul de înscriere.
24 septembrie ora 18:00 Efectul Gaslight cu The Self-Care Box și Cititor în pijama la Muza
Efectul 𝐠𝐚𝐬𝐥𝐢𝐠𝐡𝐭𝐢𝐧𝐠 este o formă de manipulare psihologică prin care o persoană sau un grup încearcă să facă pe altcineva să-și pună la îndoială percepțiile, amintirile și chiar sănătatea mentală.
Scopul este de a submina încrederea în sine a victimei, astfel încât aceasta să devină confuză și să depindă de manipulator pentru a interpreta realitatea.
Termenul provine din piesa de teatru și filmul „ 𝐆𝐚𝐬 𝐋𝐢𝐠𝐡𝐭” (1944), în care un bărbat manipulează soția sa făcând-o să creadă că înnebunește, diminuând intenționat intensitatea luminilor pe gaz și negând că acest lucru se întâmplă.
𝐄𝐱𝐞𝐦𝐩𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐠𝐚𝐬𝐥𝐢𝐠𝐡𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐝:
𝐍𝐞𝐠𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢: Persoana manipulatoare poate nega lucruri evidente, spunând victimei că își imaginează lucruri sau că exagerează.
𝐌𝐢𝐧𝐢𝐦𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐦𝐨𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫: Manipulatorul poate spune victimei că este „prea sensibilă” sau că reacționează exagerat la situații normale.
𝐑𝐞𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞𝐢: Manipulatorul poate pretinde că evenimentele din trecut nu s-au întâmplat așa cum le amintește victima, înlocuindu-le cu o versiune falsificată.
𝐂𝐨𝐧𝐟𝐮𝐳𝐢𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐚̆: Scopul este să facă victima să se îndoiască constant de propriile gânduri și amintiri, astfel încât să devină complet dependentă de opinia manipulatorului .
Efectele gaslighting-ului pot duce la anxietate, depresie, pierderea stimei de sine și izolare socială. Victimele pot ajunge să nu mai aibă încredere în propria judecată, ceea ce le face mai vulnerabile în relația de manipulare.
Preț 200 lei
28 septembrie ora 11:00 Sâmbăta de poveste cu Broscoi și Brotac (atelier de lectură pentru copii cu vârsta 5-8 ani) alături de Alinare la Bookstory!
În această antologie ce cuprinde cinci povești scurte, subtile și amuzante Broscoi și Brotac trec prin întâmplări care le testează capacitatea de planificare, răbdarea, curajul și voința.
28 septembrie, ora 12:00 Deschide o carte ilustrată Cu Ale aka Clujul Copiilor la Biserica reformată din cartierul Dâmbul Rotund
- ateliere gratuite de lectură pentru copii 5-12 ani.
- ne adresăm copiilor bilingvi, maghiari și tuturor care vor să descopere armonia limbii române prin lectura cărților ilustrate). Citim cu voce tare, purtăm conversații pentru înțelegerea textului, exersăm puțină gramatică, explorăm frumusețea ilustrațiilor.
25 – 29 septembrie Festivalul Internațional de Carte TRANSILVANIA în Piața Unirii
Anul acesta vor avea loc 60 de evenimente, dintre care 47 sunt lansări de carte. De asemenea, clujenii (și nu numai!) sunt așteptați să participe la conferințe, dezbateri și să se întâlnească cu cei 4 invitați speciali. În total, la evenimentele FICT din acest an vor fi prezenți 116 invitați.
Programul complet îl găsești aici:
Programul complet FICT 2024: 60 de evenimente și 116 invitați
Nu sunt comentarii