Citesc cărți fantasy și de aventură. Interviu cu Iustin

„Dacă citești numai cărți pe care toată lumea le citește, nu vei putea gândi altfel decât gândește toată lumea.“ (Haruki Murakami)

Studiile atestă faptul că lectura sau cititul are o mare importanță în dezvoltarea creativă și imaginară a copilului. Mintea unui copil este asemenea unui burete care absoarbe informația, fie că o înțelege sau nu. Lectura întreținută ca un obicei, devine un reflex care va dezvolta ulterior imaginația, vocabularul și va păstra atenția și memoria active.

Obiceiul de a citi trebuie întipărit în mintea copilului încă de mic. Acesta poate fi stimulat să citească prin povestirea unor scurte pasaje interesante dintr-o poveste. Curiozitatea firească a copilului îl va face să descopere, prin lecturare, ce s-a întâmplat cu eroul descoperit în pasaj. Lectura oferă o mulțime de beneficii pentru dezvoltarea psihomotorie a copilului.

Dacă ne gândim la tineri, copilul-adolescent, lectura poate fi o cale de socializare, de cunoaștere a altor tineri cu aceleași obiceiuri. Participarea la cluburi de lectură, lansări de carte, la concursuri de scriere creativă, la dezbateri legate de diverse cărți îl va ajuta în viața socială. Prin lectură, adolescentul va putea să se integreze în orice grup și oriunde. Având o cultură generală bogată va reuși să poarte orice discuție, va reuși să se facă apreciat, va avea o strălucire aparte, așa cum a spus Heraclit, „cultura este un al doilea soare pentru cei culți”.

Lectura reușește întotdeauna să formeze omul și caracterul acestuia. Prin lectură îi arată care sunt valorile vieții, iar eșecurile vor fi considerate trepte în dezvoltarea ulterioară. Viața este o carte, iar noi o filă din ea. (proverb)

Lectura poeziilor îi va face cunoscută tânărului iubirea cântată de poeți. Copiii și tineri se îndrăgostesc de ritm, de cuvinte și de tot ceea ce oferă peisajul poeziei. Iubirea adolescentină regăsită în marile capodopere ale literaturii universale va fi dorită și tânărul va pune mai puțin preț pe sexualitate și mai mult pe sentiment.

Sursă parțială: EDICT

Interviu cu un mic cititor de cărți

Scopul acestui proiect inițiat de Clujul Copiilor este de a inspira și de a motiva alți părinți și copii să citească mai calitativ și mai conștient. Interviurile ne oferă motivație și exemple de lecturi pe diverse vârste.

Mă numesc Iustin, am 11 ani, sunt în clasa a 5-a la școala gimnazială “Ion Agârbiceanu”. Îmi place să citesc cărți fantasy și de aventură, mai ales cele scrise de Rick Riordan. Personajul meu preferat este Carter Kane din cartea Cronicile familiei Kane, scrisă de Rick Riordan.

1. Dintre toate cărțile citite până în prezent, care te-a impactat cel mai tare și în ce fel? Ce avea special?

Cel mai tare m-a impactat cartea Hobbitul pentru că a fost o carte de aventură și mereu eram curios să aflu ce se va întâmpla în următorul capitol. Această carte mi-a schimbat felul de a privi lucrurile: ceea ce pare simplu poate ascunde mai mult decât credem. De asemenea, în carte am descoperit moduri de a depăși anumite emoții precum frica: când Bilbo Baggins era în inima muntelui, cu respirația dragonului Smaug pe urmele lui, înfricoșat, întrebat cine e și ce caută, el s-a folosit de un șiretlic pentru a scăpa cu viață.

 

2. Cine ți-a creat mediul propice de a îndrăgi cărțile?

Mama mi-a creat mediul de a îndrăgi cărțile la 6 ani: citeam cu ea din cartea Micul Prinț, câte o pagină fiecare, ca să putem mânca și ciocolată. Odată am făcut o ședință foto cu tema Harry Potter, după ce am terminat eu singur de citit toată seria (ea ne citise mie și fratelui meu mai mic, Alex, seara, la ora noastră de lectură). Îmi amintesc că ne-am distrat grozav la castel, făcând acele poze.

3. Ce beneficii crezi că ți-a adus faptul că ai citit și citești constant?

Cred că unul dintre cele mai importante beneficii este că, citind, poți descoperi locuri noi, cum ar fi: Pământul de Mijloc, Țara lui Mepple White, Estuarul Long Island, Boston sau Cele 9 lumi din mitologia nordică. În plus, cititul alungă deseori plictiseala: de exemplu, vara, în vacanță la bunici, sau în weekend, dimineața, când mă trezesc foarte devreme. Sau dacă seara nu îmi vine somnul imediat ce mă pun în pat, după câteva pagini adorm dus.

4. Ce activitate crezi că se îmbină perfect cu lectura pentru a aprofunda cunoștințele noi dobândite?

Cred că activitățile care se îmbină cu lectura sunt ținerea unui jurnal (și eu țin unul), scrierea creativă, filmele bazate pe cărțile citite—sunt un mod foarte plăcut de a petrece timp în familie și de a discuta idei și momente interesante. Mie îmi place să mănânc ciocolată sau alte snackuri în timp ce citesc.

5. Recomandă-ne două cărți din cele citite în 2024, care ți-au mers la suflet și te-au uimit prin acțiune, descriere, caracterul unui personaj.

Una dintre cărți este Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui de J.R.R. Tolkien și Ickabog de J.K. Rowling. Prima carte m-a impresionat prin luptele istorice purtate pe Pământul de Mijloc împotriva lui Sauron, stăpânul întunericului. Descrierile bătăliilor, mișcările de luptă, trăirile războinicilor, creaturile întunericului și tacticile de război îmi creau imagini uluitoare despre toate scenele. În Ickabog m-au surprins răsturnările de situație, cum ar fi faptul că cei doi lorzi apropiați regelui, până la urmă, complotau împotriva lui, iar perseverența copiilor a doborât răutatea lorzilor. Ickaborgii au revenit printre oameni, acolo unde le era locul.

6. Imaginează-ți că ești un scriitor și scrii o carte. Ce titlu i-ai da?

Eu i-aș da titlul James și Vrăjitorii pentru că, odată, chiar am avut intenția să o scriu, dar din cauza activităților extrașcolare nu am reușit să o finalizez. Poate mai încerc în vacanța de vară.

7. Pe lângă lectură, ce hobby-uri ai?

Îmi place să construiesc Lego, să practic golf, să joc fotbal, să desenez și să cânt la chitară. Uneori ies cu colegii în parcuri să ne jucăm tenis de masă, dacă nu apucăm la școală. Îmi plac mult și filmele, serialele: Pacific Rim: Uprising este preferatul meu. Ocazional, urmăresc și The Mandalorian.

8. Un mesaj către prietenii, colegii tăi, să citească mai mult.

Eu vă încurajez să citiți cât mai mult (dar nu prea mult, pentru că, dacă o să citiți prea mult, nu o să mai aveți timp să ieșiți afară sau să stați cu familia, chiar dacă o carte este foarte interesantă—familia e foarte importantă). Cititul vă poate ocupa timpul și vă ajută să descoperiți personaje, lumi noi, poate chiar să vă faceți un prieten imaginar.

𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐢𝐮 𝐜𝐮 𝐮𝐧 𝐦𝐢𝐜 𝐜𝐢𝐭𝐢𝐭𝐨𝐫
Un proiect powered by Clujul Copiilor
📚 𝑯𝒂𝒊 𝒔ă-𝒊 𝒔𝒖𝒔ț𝒊𝒏𝒆𝒎 𝒑𝒆 𝒄𝒐𝒑𝒊𝒊𝒊 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒂𝒍𝒆𝒈 𝒄𝒖 𝒄𝒖𝒓𝒂𝒋 𝒔ă 𝒅𝒆𝒂 𝒄𝒖𝒓𝒔 𝒖𝒏𝒖𝒊 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒗𝒊𝒖. LIKE, share sau o încurajare înseamnă că îi vedeți și le apreciați munca și pasiunea.
🕵️‍♂️ Ai un copil cititor?
Trimite mesaj pe info@clujulcopiilor.ro , primești întrebările, copilul răspunde și vom publica experiența copilului tău cu cartea pe clujulcopiilor.ro.

2 Comentarii

  1. Gabriela Apopii
    Felicitari copiilor care au prins drag de lectura si ,bineinteles,parintilor care au stiut sa le insufle aceasta pasiune! Mult succes si la cat mai multe lecturi!
    Reply martie 12, 2025 at 09:00
  2. Nițuleasa Gheorghiță
    Ferice de educația primită de la părinți! Să știi că apreciez mult felul cum îți gestionezi timpul și că pui accentul pe lucrurile importante ce îți vor fi de mare ajutor în viitorul apropiat ! Te salută nașu !
    Reply martie 12, 2025 at 15:37

Lasă un comentariu

Clujul Copiilor
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.