𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐳𝐚𝐡ă𝐫 ș𝐢 𝐭𝐞𝐧𝐭𝐚ț𝐢𝐢 𝐝𝐮𝐥𝐜𝐢 î𝐧 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚ț𝐢𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫!
Peste tot sunt tentații dulci și întâlnesc adesea părinți care nu știu cum să răspundă provocărilor legate de cantitatea de dulce în alimentația copiilor.
𝐃𝐞 𝐜𝐞 𝐬𝐞 𝐯𝐨𝐫𝐛𝐞ș𝐭𝐞 𝐚ș𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐥𝐭 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐳𝐚𝐡ă𝐫 ș𝐢 𝐢𝐦𝐩𝐚𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐮𝐢𝐚 𝐚𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚 𝐬ă𝐧ă𝐭ăț𝐢𝐢 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫?
Supraconsumul de zahăr a fost asociat cu un risc crescut de creștere excesivă în greutate (suprapondere și obezitate), carii dentare, o calitate slabă a dietei și aport inadecvat de nutrienți importanți în cazul copiilor și adolescenților.
Aportul excesiv de zahăr a fost, de asemenea, implicat în dezvoltarea hipertensiunii arteriale și în modificarea valorilor lipidelor din sânge, care pot duce la instalarea prematură a bolilor cronice la copii, mai devreme decât în cazul generațiilor anterioare.
Asociația Americană de Cardiologie (AHA) recomandă ca în cazul copiilor cu vârste între 2 și 18 ani să se limiteze consumul de zahăr adăugat la mai puțin de șase lingurițe (25 de grame) pe zi, iar băuturile dulci să fie limitate la cel mult 240 ml pe săptămână.
Copiii cu vârstă sub doi ani nu ar trebui să consume alimente sau băuturi cu adaos de zahăr.
Zahăr adăugat înseamnă orice tip de zahăr consumat ca atare sau inclus în prepararea sau conservarea alimentelor și băuturilor – zahăr alb, zahăr brun, miere, fructoză, sirop de arțar.
𝐒𝐟𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐩𝐫𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐞!
Caloriile din dulciuri/sucuri să nu depășească 10% din necesarul caloric al copilului. Asta s-ar traduce printr-un desert care să nu depășească 100-150 calorii. Pentru asta citiți eticheta și faceți calculele în funcție de gramaj!
Dulciurile se servesc în cadrul meselor principale și nu sunt considerate gustări!
Atenție la sursele ascunse de zahăr adăugat în alimentele procesate, cum ar fi ketchup-ul, fructele uscate, cerealele de mic dejun sau sosurile pentru salată!
Oferiți fructe proaspete, de sezon în majoritatea ocaziilor pentru a satisface nevoia de dulce a copilului!
Oferiți copiilor apă și lapte în loc de sucuri, ceai îndulcit și băuturi pe bază de fructe!
Nu recompensați copiii cu dulciuri pentru o reușită de care vă bucurați! Căutați alte modalități de a celebra evenimentele plăcute din viața voastră!
În concluzie, dulciurile oferite în porții rezonabile, la ocazii speciale își pot găsi locul în alimentația copiilor noștri! În plus, părinții pot modela obiceiurile alimentare bune ale copiilor prin propriile alegeri cât mai echilibrate!
Sursă bilbiografică
1. American Academy of Pediatrics. Added sugar in kids’ diets: How much is too much? 2019
2. ESPGHAN.Sugar Intake in Infants, Children and Adolescents. 2018
3. Vos MB, et al. Added Sugars and Cardiovascular Disease Risk in Children. Circulation. 2016;
Un proiect de educație alimentară realizat pentru Clujul Copiilor în colaborare cu specialist în nutriție pediatrică Oana Alecsa
Nu sunt comentarii