Ești sau nu în rând cu lumea?

𝑻𝒆𝒍𝒆𝒇𝒐𝒏 𝒅𝒆 𝒖𝒍𝒕𝒊𝒎𝒂̆ 𝒈𝒆𝒏𝒆𝒓𝒂𝒕̦𝒊𝒆. 𝑱𝒐𝒄𝒖𝒓𝒊 𝒏𝒆𝒂𝒅𝒂𝒑𝒕𝒂𝒕𝒆 𝒗𝒂̂𝒓𝒔𝒕𝒆𝒊. 𝑶𝒑𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒆 𝒑𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒐𝒑𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒆 𝒔𝒂̆ 𝒏𝒖 𝒓𝒂̆𝒎𝒂̂𝒏𝒂̆ 𝒄𝒐𝒑𝒊𝒍𝒖𝒍 𝒊̂𝒏 𝒖𝒓𝒎𝒂̆.

Sunt câteva dintre lucrurile care creează presiune în rândul părinților și despre care s-a discutat într-un material video publicat pe Didactica Publishing House
Invitații au fost:
👉 Psihoterapeut Andreea Daniela Golita – psihoterapeut de cuplu și familie – Vision.Life
👉Alexa Stanescu, jurnalist și creator de conținut la Alexisme by Alexa Stănescu
👉@Magda Cojocea, cadru didactic și co-fondator Asociația Europeană a Profesioniștilor din Educație EDUMI
👉 Oana Hagiescu, trainer Feuerstein – Parentropolis
👉 Georgiana Solomon – creator de conținut la Travelfunpassion
Presiunea care se resimte la nivel de grup – că vorbim de copil sau părinte – vine deseori din nesiguranța celor care deja au cedat acesteia, iar experții ne sfătuiesc să ne urmăm propriul sistem de valori înainte de a adopta un stil de viață sau un comportament care nu ne este specific. Impunerea limitelor, indiferent de vârstă, frica de a nu fi un părinte bun, faptul că sunt diferit (adică nu îi cumpăr telefon copilului meu) nu înseamnă că sunt exclus din grup, toate acestea au fost subiecte discutate la întâlnirea experților menționați.

Analiză și completare cu experiența proprie Clujul Copiilor

Rolului meu de părinte îi atribui 2 valori: responsabilitate și valoare adusă copilului.
Suntem sub presiunea socială, ne dorim să fim părinți buni, al nostru copil să nu sufere, să fie „”acceptat în gașcă””.
Dacă analizez în mare, experiențele noastre cu grădinița, cu școala, cu alte aventuri culese la activitățile extrașcolare, constat că autoeducația continuuă, participarea la diverse conferințe de parenting, lectura de cărți de parenting ne-a susținut și ne-a deschis mintea să nu cădem în această capcană a grupurilor de părinți care chiar și nevoit, neintenționat pun presiune în discuțiile purtate.

Iată câteva sugestii pentru tine, dragă părinte:

🔰 Sunt suficient de bună pentru copilul meu;
🔰 Ofer copilului exact ce are nevoie în bagajul emoțional și de cunoștințe care să-i fie la îndemână pe termen lung;
🔰 Suntem diferiți, nu judecăm și nu creăm bullying cu cei din jurul nostru; ne referim și la bârfa despre dascăli în prezența copiilor, care nu e recomandată deoarece subminează autoritatea profesorului în ochii copilului și s-ar putea ca să-i produceți copilului un șoc emoțional, acesta îndrăgind-o pe educatoare/ învățătoare;
🔰 Stabiliți-vă valorile.
Valorile familiei mele sunt: respectul pentru membrii familiei și pentru cei din jurul nostru, dragostea față de lucrurile cu adevărat valoroase în viața unui om, bunul simț și cumpătarea, responsabilitate în tot ceea ce facem.
Chiar dacă aceste valori, o bună parte le-am primit ca moștenire din familie, din educația de acasă, le transmitem mai departe copilului , ne pregătim constant să alegem căile drepte și să schimbăm vremurile acestea în altele mai bune.
Voi, ca părinți, cum simțiți presiunea socială?

Lasă un comentariu

Clujul Copiilor
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.