Te-ai decis sau nu, dacă trimiți copilul în tabără?
Crezi că există o vârstă ideală pentru a pleca fără părinți în tabere? Este în această vară copilul pregătit? Dacă plânge seara de dor? Dacă nu adoarme fără îmbrățișarea mamei? Dacă se accidentează? Dacă îl supără alți copii? Dacă nu-i place mâncarea?
Probabil ca părinte ai multe astfel de întrebări și nu ai cu cine te sfătui ca să iei decizia cea mai bună pentru copilul tău!
Din experiența mea de părinte și organizator de tabere urbane te liniștesc și îți spun că majoritatea copiilor sunt pregătiți pentru a petrece chiar zile și seri departe de familie. La fel ca și cu acomodarea pentru grădiniță, apoi pentru școală, e nevoie să pregătești copilul treptat pentru o astfel de experiență.
Cum pregătești copilul pentru a se bucura din plin de zilele petrecute în tabără?
- Întâi povestește-i copilul o amintire frumoasă din tabăra copilăriei tale, despre activitățile pe care le-ai avut și prieteniile pe care le-ai legat. Râdeți împreună de fază amuzantă.
- Recunoști dacă copilul e pregătit de separarea temporară dacă îi face plăcere să doarmă la prieteni pentru o noapte. În general, copiii sunt pregătiți începând cu vârsta peste 7 ani.
- Începe treptat cu activitățile de peste vară: pentru copiii cu vârste 4-6 ani sau copii anxioși e perfect un program scurt la un centru educațional din oraș. Lasă copilul să încerce cât mai multe lucruri singur.
- Copiilor cu vârsta peste 7 ani vă recomand să le propuneți 2-3 variante de tabere urbane cu program mai lung – stabilește în funcție de bugetul pe care îl dispui și ține cont de preferințele copilului.
- În funcție de temperamentul sau independența copilului de la vârsta de 7 ani poți să îi oferi o experiență într-o tabără cu cazare înafara orașului. Dar fii pregătit, dragă părinte, ca în orice moment e posibil, să faci o cursă până la tabără.
- Fiecare tabără are anumite reguli atât pentru copii cât și pentru părinți. De exemplu, conversațiile telefonice sunt reduse, telefoanele și alte gadgeturi sunt interzise în tabere. Anumite reguli sunt stabilite nu numai pentru a încuraja independența, autonomia, dar și pentru a nu porni un val de plânsete și dor de cei dragi. Comunicarea cu părinții are loc într-un anumit interval de timp, stabilit și comunicat anterior.
Cum comunici la telefon cu copilul aflat în tabără?
- Nu îl suna zilnic.
- Lasă-l să se bucure de prezent, să facă lucrurile în ritmul lui, dar în limitele impuse de organizatori.
- Dacă îl tot întrerupi din activitatea îi transmiți că nu poate singur, îi creezi șansa altor atașamente.
- Când vorbiți la telefon mai degrabă ascultă-l decât să pui n întrebări care să-i insufle anxietate, îngrijorare.
- Fii calm la telefon, transmite-i în propoziții scurte că e un pas important în evoluția lui această ieșire, să se împrietenească cu alți copii, să învețe lucruri care îi vor fi de folos în viață și să se bucure de fiecare activitate.
În interiorul tău, cu siguranță ai o mulțime de întrebări, însă mesajul pe care trebuie să îl transmiți copilului este acela că va avea parte de o experiență plăcută, amuzantă și că te bucuri pentru el.
Poate chiar în acest moment te gândești să-i oferi copilului o astfel de experiență și începi să cauți tabăra potrivită. Te invit să consulți pagina cu tabere de pe siteul clujulcopiilor.ro unde vei găsi programe educaționale foarte bine puse la punct ce împletesc educația cu voia bună și veselia unei vacanțe de vară.
- Galerie foto din tabăra la cai organizată în colaborare cu centrul de echitație Revolution Outdoors, Cluj.
Nu sunt comentarii