Povești din întâmplare cu scriitorul de cărți pentru copii, Anca Milchiș

Povești din orice întâmplare cu Anca Milchiș

„Toate tainele sufletului unui scriitor, toate experiențele sale, toate calitățile spiritului său sunt gravate în opera sa.” (Virginia Woolf)

În Cluj trăiesc mulți autori de cărți pentru copii. Îi cunoașteți?

Cartea „Ana și prietenii, spre Castelul de piatră” este scrisă de Anca Milchiș și ilustrată de Iulia Burlac.

Călătoria spre Castelul de piatră este o poveste despre prietenie, lectura fiind un prilej extraordinar de conexiune dintre părinte și copil.
Anca Milchis

Anca Milchis

☀️ Vă invităm să citiți interviul acordat de scriitoarea de cărți pentru copii, Anca Milchiș, comunităţii noastre, Clujul Copiilor.

𝐂𝐢𝐧𝐞 𝐞 𝐀𝐧𝐜𝐚 𝐌𝐢𝐥𝐜𝐡𝐢ş î𝐧 𝐯𝐢𝐚ț𝐚 𝐝𝐞 𝐳𝐢 𝐜𝐮 𝐳𝐢, 𝐚𝐭𝐮𝐧𝐜𝐢 𝐜â𝐧𝐝 𝐧𝐮 𝐞 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫?

În viața de zi cu zi sunt și mai mult scriitor, acum îmi dau seama, deoarece țes povești din orice întâmplare. Petrec mult timp cu fiica noastră de 6 ani și de câteva luni, cu surioara ei, nou venită în familie. În viața de zi cu zi asta fac: mă ocup de familie – gătesc, călătorim, ne jucăm, facem plimbări în natură, ne întâlnim cu prietenii și cu bunicii; și muncesc – fac design pentru produse din lemn, interacționez cu clienții, înainte de pandemie organizam evenimente; iar în timpul liber citesc, ascult cărți sau cursuri.

𝐂𝐮𝐦 𝐬-𝐚 𝐧ă𝐬𝐜𝐮𝐭 î𝐧 𝐭𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐨𝐫𝐢𝐧ț𝐚 𝐝𝐞 𝐚 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞?

Îmi aduc mereu aminte o întâmplare din clasa a IV a când am avut de realizat o compunere. De emoție că nu va fi o poveste adevărată, așa de bună cum îmi imaginam eu, am lăsat caietul acasă și am spus că l-am uitat. Cred că e evident că încă de atunci îmi doream să scriu povești frumoase, bune, iubite. Se pare că dorința aceasta era așezată în mine, dar nu pot spune de când.
ilustratie din carte

ilustratie din carte

𝐂𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧ă 𝐝𝐢𝐧 𝐯𝐢𝐚ț𝐚 𝐭𝐚 𝐭𝐞-𝐚 𝐢𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚𝐭 ș𝐢 𝐬𝐞 𝐫𝐞𝐠ă𝐬𝐞ș𝐭𝐞 î𝐧 𝐩𝐨𝐯𝐞ș𝐭𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐬𝐞 𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐧𝐞?

Personajul principal din toate poveștile este natura. De vină pentru dragostea pe care i-o port sunt tata, bunicul din partea mamei, bunica din partea tatălui și vacanțele de vară la țară.

𝐂𝐮 𝐜𝐞 𝐠â𝐧𝐝 𝐬𝐚𝐮 𝐞𝐦𝐨ț𝐢𝐞 îț𝐢 𝐝𝐨𝐫𝐞ș𝐭𝐢 𝐬ă 𝐫ă𝐦â𝐧ă 𝐜𝐢𝐭𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐥𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐜ă𝐫ț𝐢𝐢 𝐀𝐧𝐚 ș𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐞𝐧𝐢𝐢, 𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐜𝐚𝐬𝐭𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐢𝐚𝐭𝐫ă? 𝐂𝐮𝐦 𝐚𝐢 𝐚𝐥𝐞𝐬 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐢𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭ă 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞?

Îmi doresc să fie citită împreună – adulți și copii, mai ales când copiii sunt puțin mai mari de vârsta la care li se citesc povești și îmi doresc să le trezească atât adulților cât și copiilor, pofta de joacă, de intrare în poveste.
Iulia Burlac este prietena mea, primul ilustrator pe care l-am cunoscut și alegerea a venit firesc. Eram tinere și dornice de împlinit vise, iar cartea a fost un proiect care ne-a adus multă bucurie amândurora.

𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐜ă𝐫ț𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐞 ț𝐢-𝐚𝐮 𝐟ă𝐜𝐮𝐭 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥ă𝐫𝐢𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐟𝐫𝐮𝐦𝐨𝐚𝐬ă?

Surprinzător, dar am avut puține cărți pentru copii la îndemână, poate vreo 10. Le știam pe de rost ilustrațiile. Mihaela, prietena pădurii de Ion Holban nu o voi uita niciodată pentru starea pe care mi-o dădea – bucurie, uimire.

𝐃𝐞 𝐜𝐞 𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭 𝐬ă 𝐜𝐢𝐭𝐞𝐚𝐬𝐜ă 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐢? 𝐀𝐢 𝐮𝐧 𝐦𝐞𝐬𝐚𝐣 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩ă𝐫𝐢𝐧ț𝐢?

În primul rând pentru mine este important să citească pentru a înțelege și pentru a cunoaște lumea și pe ei înșiși. Literația este capacitatea unei persoane de a procesa un text – dincolo de capacitatea de a-l citi este abilitatea de a-l înțelege, de a face conexiuni, de a gândi și a-și forma opinii și apoi de a aplica. Iar mesajul meu pentru părinți este să urmărească toate acestea la copiii lor atunci când le citesc. O carte nu se citește în liniște, fără întreruperi. O carte se citește cu întrebări, cu discuții, cu solicitarea opiniei copilului. Iar dacă copiii deja citesc singuri, cărțile sunt un subiect minunat de conversație, părinții ar putea citi și ei bibliografia școlarilor fiindcă așa se pot conecta mai ușor cu propriii lor copii.

𝐀𝐢 î𝐧 𝐩𝐥𝐚𝐧 𝐨 𝐧𝐨𝐮ă 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞?

Am planuri pentru o mulțime de cărți, unele sunt deja în etapa de realizare a ilustrațiilor, altele mai au un pic și vor fi terminate. Prima probabil care va ieși de la tipar va fi o poveste scurtă despre floarea soarelui.

𝐔𝐧𝐝𝐞 îț𝐢 𝐩𝐨𝐭 𝐮𝐫𝐦ă𝐫𝐢 𝐜𝐢𝐭𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐧𝐨ș𝐭𝐫𝐢 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚, 𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬𝐜â𝐧𝐝 𝐟𝐚𝐩𝐭𝐮𝐥 𝐜ă 𝐞ș𝐭𝐢 𝐨 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧ă 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢𝐯ă ș𝐢 𝐝𝐞 𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐩𝐨𝐭 𝐜𝐮𝐦𝐩ă𝐫𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐧𝐚 ș𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐞𝐧𝐢𝐢, 𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐜𝐚𝐬𝐭𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐢𝐚𝐭𝐫ă?

Mă găsesc pe pagina CODRIA , Handmade Transilvania și pe pagina personală. Primul tiraj din cartea cu Ana este aproape epuizat, mă gândesc la o reeditare.
coperta carte

coperta carte

Mulțumim Anca Milchis pentru interviu și așteptăm nerăbdători apariția cărții ale cărei ilustrații (foto) sunt foarte captivante.

Lasă un comentariu