Platforma de socializare virtuală Instagram e uneori un prilej de a explora oamenii din spatele scriitorului, a ilustratorului de cărți pentru copii și adulți.
Pe pagina K.J. Mecklenfeld mi-a atras atenția coperta unei cărți pentru copii ce aducea mult cu afișul unui film fantastic, drag copilăriei mele, „Poveste fără sfârșit”. Am descoperit cu entuziasm că scriitoarea acestei cărți este româncă, trăiește în Olanda și a publicat mai multe titluri de cărți pentru copii în România. Iar dacă tot e săptămâna poveștilor fantastice ale lui Tolkien, azi vă propun să o descoperim pe a noastră Tolkien, K.J. Mecklenfeld – scriitoare de cărți pentru copii într-un interviu cu pitici, dragoni și vrăjitori arhimagicieni.
𝟏. 𝐂â𝐭𝐞𝐯𝐚 𝐜𝐮𝐯𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐊.𝐉. 𝐌𝐞𝐜𝐤𝐥𝐞𝐧𝐟𝐞𝐥𝐝?
Mulțumesc frumos pentru invitație, Alexandrina. K.J. Mecklenfeld e numele pe care îl folosesc ca scriitoare – K de la Kristina și J de la Johanna – numele meu este Cristina Mecklenfeld-Corduneanu. M-am născut, am crescut și am studiat în Iași, dar trăiesc de mai bine de douăzeci de ani în Olanda. Bojdeuca lui Ion Creangă e încă idealul meu de casă de scriitor.
𝟐. 𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐭𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞 ș𝐢 𝐜â𝐭 𝐭𝐢𝐦𝐩 ț𝐢-𝐚 𝐥𝐮𝐚𝐭 𝐬ă 𝐨 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐢?
Prima carte pe care am scris-o e primul volum din seria Aventurile lui Hendrik de Mol și se numește Planeta de Aur. Mi-a luat mai bine de zece ani să creez universul în care se întâmplă aventurile lui Hendrik de Mol. Planeta de Jad a fost al doilea volum și sper să închei cândva trilogia cu cel de-al treilea, Hendrik de Mol și Planeta de Chihlimbar.
𝟑. 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐣𝐞𝐥𝐞 𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐢𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐛𝐚𝐬𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐫𝐨𝐦â𝐧𝐞ș𝐭𝐢 𝐬𝐚𝐮 𝐚𝐮 𝐭𝐚𝐧𝐠𝐞𝐧ță 𝐜𝐮 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐣𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐞 𝐚𝐥𝐭𝐞 𝐦𝐞𝐥𝐞𝐚𝐠𝐮𝐫𝐢?
Din amândouă lumi ale mele, România și Olanda. Noi le spunem balauri, aici li se spune dragoni. Am fost întotdeauna fascinată de miturile Olimpului, iar aici în Olanda am descoperit mitologia nordică. Amândouă sunt surse majore de inspirație pentru mine.
𝟒. 𝐂𝐞 𝐦𝐞𝐬𝐚𝐣 𝐧𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐦𝐢𝐭𝐞 𝐧𝐨𝐮𝐚 𝐭𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞, 𝐂𝐚𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐌𝐢𝐫𝐚𝐜𝐨𝐥𝐞𝐥𝐨𝐫? 𝐏𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞ș𝐭𝐞-𝐧𝐞 𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐭𝐞-𝐚 𝐢𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚𝐭 î𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭ă 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞 ș𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐞 𝐚𝐢 𝐚𝐥𝐞𝐬 𝐬ă 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐞𝐳𝐢 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭ă 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞?
Îmi place să scriu aventuri, însă întotdeauna doresc să transmit copiilor și câte o mică învățătură care să le fie de folos mai târziu în viață. În Cartea Miracolelor sunt mai multe mesaje, dar cred că cel mai important este acela că e bine să ne străduim să depășim singuri obstacolele pe care le întâlnim în viață în loc să așteptăm vreun miracol sau ajutorul părinților. Astfel devenim mai puternici și suntem mai bine pregătiți pentru viitor.
De unde m-am inspirat? Parțial din experiența proprie, însă îmi aduc aminte bine cum m-am trezit într-o zi cu ideea: ce fain ar fi să ai o carte care să-ți îndeplinească orice dorință. Și așa am început să țes lumea și personajele. Ce am știut sigur a fost că era musai să aibă dragoni.
Am ales să fie cu ilustrații fiindcă mi-a plăcut întotdeauna să citesc cărți ilustrate. Asta de când eram mică, dar și acum dacă văd o carte cu adevărat frumoasă – Harry Potter ilustrată de Jim Kay de exemplu – nu mă lasă inima să nu mi-o cumpăr.
𝟓. 𝐏𝐨𝐯𝐞ș𝐭𝐢𝐥𝐞 𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐬𝐞 𝐚𝐝𝐫𝐞𝐬𝐞𝐚𝐳ă 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐚𝐧𝐮𝐦𝐢𝐭𝐞 𝐜𝐚𝐭𝐞𝐠𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐬𝐚𝐮 𝐥𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐳𝐢 𝐚 𝐟𝐢 𝐥𝐞𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚𝐭𝐞 ș𝐢 𝐝𝐞 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐢?
Îmi place să cred că scriu pentru toți cei care și-au păstrat măcar o parte din copilul din ei. Cel mai tânăr cititor al meu este un băiețel de 5 ani, iar cel mai în vârstă o doamnă pensionară în vârstă de 70. Amândoi așteaptă cu nerăbdare continuarea aventurilor lui Finn Stormwind, personajul principal din Cartea Miracolelor.
𝟔. 𝐎 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐛𝐮𝐧ă 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢, 𝐜𝐞 𝐢𝐧𝐠𝐫𝐞𝐝𝐢𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬ă 𝐜𝐨𝐧ț𝐢𝐧ă?
Musai să fie o aventură, asta e părerea mea. Și apoi iar musai să aibă și un mic mesaj pozitiv, ceva care să ajute un copil să se formeze frumos. Suntem cu toții mai generoși după ce am citit Poveste de Crăciun, sau mai viteji după O poveste cu un hobbit, nu-i așa?
𝟕. 𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐭ă𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐟𝐞𝐫𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥ă𝐫𝐢𝐞?
Nu pot să dau doar un singur nume, am câțiva pe care îi recitesc cu drag și acum: J.R.R. Tolkien, cel care a scris O poveste cu un hobbit și Stăpânul Inelelor, Lewis Carroll, autorul Aventurilor Alisei în Țara Minunilor și Kenneth Graham, cu minunatul volum Vântul prin sălcii. Și Jules Verne, nu pot să-l las deoparte, datorită lui am căpătat gustul pentru aventură.
𝟖. 𝐂𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐜𝐢𝐭𝐞ș𝐭𝐞 𝐮𝐧 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐜ă𝐫ț𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢?
Cărți frumoase pentru copii – atunci când le găsesc. E foarte greu, remarc, în ultima vreme să găsesc cărți cu adevărat frumoase. Printre autorii preferați din ultima vreme sunt Tove Jansson, Philip Pullman și Jakob Wegelius, asta ca să menționez doar câțiva.
𝟗. 𝐂𝐮𝐦 î𝐧𝐜𝐮𝐫𝐚𝐣ă𝐦 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐢 ș𝐢 𝐩ă𝐫𝐢𝐧ț𝐢𝐢 𝐬ă 𝐜𝐢𝐭𝐞𝐚𝐬𝐜ă?
În primul rând prin exemplu personal, nu cred că se poate altfel. Se spune că cititul nu mai e la modă. Într-adevăr, e mult mai simplu să te uiți la un film, sau să-ți petreci timpul cu un joc pe calculator, dar o carte îți dă ceva ce nici una dintre noile activități din ultima vreme nu poate să-ți dea: liniște. Relaxare. Concentrare. Chiar vis cu ochii deschiși îi pot spune. O stare aproape meditativă care dă creierului timp să se odihnească după avalanșa de informații la care suntem supuși de când cu apariția Internetului.
𝟏𝟎. 𝐂𝐞 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐮𝐫𝐢 𝐚𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐯𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫?
Acum lucrez la volumul al doilea din seria Terria, continuarea aventurilor lui Finn Stormwind. Dacă toate merg bine sper să reușesc să închei cândva această patrologie (cvadrilogie ar fi corect, dar mi-a plăcut întotdeauna să inventez cuvinte, hihi) cu magie și dragoni.
Pe K.J. Mecklenfeld o puteți urmări pe site-ul www.kjmecklenfeld.nl, și pe rețelele de socializare Facebook
Ne bucurăm că ești alături de noi să descoperim viața și povestea scriitorului român de cărți pentru copii.
𝒜𝒸𝑒𝓈𝓉 𝒶𝓇𝓉𝒾𝒸𝑜𝓁 𝓅𝑜𝒶𝓉𝑒 𝒻𝒾 𝒸𝑜𝓅𝒾𝒶𝓉 𝒹𝑜𝒶𝓇 𝓅𝓇𝒾𝓃 𝓂𝑒𝓃𝓉𝒾𝑜𝓃𝒶𝓇𝑒𝒶 𝓈𝓊𝓇𝓈𝑒𝒾 𝓈𝒾 𝒶𝓊𝓉𝑜𝓇𝓊𝓁𝓊𝒾 𝓈𝒶𝓊. 𝒮𝒶 𝓃𝑒 𝓇𝑒𝓈𝓅𝑒𝒸𝓉𝒶𝓂 𝓊𝓃𝒾𝒾 𝓅𝑒 𝒶𝓁𝓉𝒾𝒾 𝓈𝒾 𝓂𝓊𝓃𝒸𝒶 𝒸𝑒 𝑜 𝒹𝑒𝓅𝓊𝓃𝑒𝓂 𝒾𝓃 𝒻𝑜𝓁𝑜𝓈𝓊𝓁 𝓉𝓊𝓉𝓊𝓇𝑜𝓇!
Nu sunt comentarii