Pași pentru a preveni malnutriția

      La începutul fiecărei luni am notificare pe telefon ”măsurători copii”. Am descoperit acum, spre sfârșit de an, că cei mici sunt în grafic pe curba de creștere.
Pe parcursul anului au avut viroze intestinale și au scăzut în greutate sau au avut perioade de stagnare a greutății dar au crescut în înălțime dar până la urmă au recuperat.
     Măsurătorile copiilor și interpretarea curbelor de creștere (greutate, înălțime) de către un specialist este o modalitate de a preveni malnutriția. În cazul copiilor viteza cu care ei se dezvoltă este strâns legată de statusul nutrițional, adică de ceea ce ei mănâncă și cât mănâncă.
     Malnutriția înseamnă ”#nutriție proastă ”și este valabilă și când copilul mănâncă prea puțin dar și când mănâncă prea mult ( în mare parte junk food).
De asemenea, calitatea dietei copiilor este importantă și aici vorbim de aportul nutrienților esențiali și importanți creșterii (calciu, fier, zinc, vitamina A, etc), nutrienți ce ar trebuie furnizați prin intermediul dietei echilibrate.
     Avem la dispoziție multe instrumente de ghidare (piramida alimentației sănătoase, distribuția farfuriei echilibrate, ghiduri pe nutriția copilului, etc). Oricum, numitorul comun este atingerea cât mai multor grupe alimentare necesare copiilor în creștere.
    𝐏𝐚ș𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢 𝐦𝐚𝐥𝐧𝐮𝐭𝐫𝐢ț𝐢𝐚
+Curcubeu în farfurie – oferiți-le copiilor la fiecare masă fructe și/sau legume de diverse culori, de preferat pe cele de sezon .
+ Cerealele și derivatele sunt sursa principală de calorii ale organismului. Includeți în dieta copiilor și cereale integrale precum pâine integrală, paste cu făină integrală, cereale cât mai puțin procesate și pseudocereale (quinoa, mei, hrișcă).
+ Asigurați copiilor sursele de proteine de bună calitate, atât de origine animală cât și de origine vegetală (carne de pasăre, pește, ouă, carne slabă, fasole, linte, mazăre, etc).
+ 2-3 porții de lactate sunt necesare pentru aportul de calciu
+ Limitați dulciurile, pe care le puteți oferi ocazional, în cantitate mică după o masă principal.
+ Gătiți cu uleiuri mono- și polinesaturate (ulei de măsline, ulei de rapiță, ulei de avocado, din nuci, in) și limitați grăsimile saturate (cele care sunt solide precum unt, ulei de palmier, ulei de cocos, margarină)
+ Încurajați-i pe copii să facă activitate fizică în mod regulat. Acest lucru le poate stimula apetitul și le este de folos pentru dezvoltarea mușchilor și oaselor.
Sfat: faceți o evaluare nutrițională a copiilor voștri, să verificați dacă au avut o creștere corespunzătoare pe parcursul anului (o medie de 3 kg/an este considerată o creștere corespunzătoare) și să verificați dacă toate grupele alimentare sunt prezente în dieta acestuia.
🙏 Un proiect în colaborare cu Nutritionist Dietetician Oana Alecsa – NutriMama . Mulțumim cu recunoștință pentru sfaturile și sugestiile primite.

Lasă un comentariu